Taarten Maken

Vind je het leuk om taarten te versieren en wil je graag wat nieuws proberen? Dan zijn siliconen mallen in combinatie met fondant en marsepein de perfecte tools voor jou! Met deze mallen kan je zelf eenvoudig de meest prachtige taarten maken. In dit artikel zullen we je alles uitleggen over het gebruik van siliconen mallen en hoe je fondant en marsepein kunt gebruiken om je taarten te versieren.

Wat zijn siliconen mallen?

Siliconen mallen zijn een geweldige aanvulling op je taartversieringstools. Ze zijn gemaakt van flexibel siliconenmateriaal dat het gemakkelijk maakt om gedetailleerde vormen en patronen te creëren. Deze mallen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, waardoor je eindeloze creatieve mogelijkheden hebt.

Voordelen van siliconen mallen

Siliconen mallen hebben diverse voordelen ten opzichte van andere materialen. Ten eerste zijn ze flexibel en duurzaam, waardoor je ze keer op keer kunt gebruiken zonder dat ze beschadigd raken. Ze zijn ook anti-aanbak, waardoor je gemakkelijk je taartdecoraties uit de mal kunt halen zonder dat ze blijven plakken. Daarnaast zijn siliconen mallen hittebestendig, waardoor je ze kunt gebruiken met gesmolten chocolade of hete suikersiroop om unieke ontwerpen te maken.

Verschillende vormen en maten

Siliconen mallen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan vormen en maten. Van bloemen en bladeren tot dieren en figuren, er is altijd wel een mal die bij jouw thema of gelegenheid past. Bovendien zijn er mallen voor speciale gelegenheden zoals verjaardagen, bruiloften en babyshowers. Met de juiste selectie van mallen kan je elke taart personaliseren en er een echt kunstwerk van maken.

Hoe gebruik je siliconen mallen om taarten te versieren?

Het gebruik van siliconen mallen om taarten te versieren is eenvoudig en leuk. Hier is een stapsgewijze handleiding om je op weg te helpen:

Benodigdheden

– Siliconen mallen
– Fondant of marsepein
– Poedersuiker of maïzena (om plakken te voorkomen)
– Een deegroller
– Een scherp mes
– Eetbare kleurstoffen (optioneel)
– Eetbare glitters (optioneel)

Stapsgewijze instructies

1. Begin met het kneden van de fondant of marsepein om het zacht en soepel te maken.
2. Strooi wat poedersuiker of maïzena op je werkvlak om plakken te voorkomen.
3. Rol de fondant of marsepein uit met een deegroller tot een dikte van ongeveer 0,5 cm.
4. Druk de siliconen mal stevig in de fondant of marsepein en zorg ervoor dat alle details goed worden overgenomen.
5. Verwijder voorzichtig de overtollige fondant of marsepein rondom de mal met behulp van een scherp mes.
6. Druk de fondant of marsepein uit de mal en laat het even drogen.
7. Herhaal deze stappen voor de gewenste vormen en patronen.
8. Indien gewenst, kan je eetbare kleurstoffen gebruiken om de fondant of marsepein te kleuren.
9. Voeg eetbare glitters toe voor een extra sprankelend effect.

brown bread on white and red floral ceramic plate

Creatieve ideeën voor het versieren van taarten met siliconen mallen

Met siliconen mallen kan je eindeloos creatief zijn. Hier zijn een paar ideeën om je op weg te helpen:

Bloemen en bladeren

Bloemen en bladeren zijn populaire keuzes voor taartdecoratie. Je kunt verschillende kleuren gebruiken om een boeket van bloemen te maken en deze vervolgens op de taart rangschikken. Voeg wat bladeren toe voor een realistisch effect.

Dieren en figuren

Maak schattige dierenfiguren of personages uit siliconen mallen om je taart tot leven te brengen. Of het nu gaat om een verjaardagstaart voor een kind of een originele taart voor een volwassene, dieren en figuren zijn altijd een hit.

Teksten en cijfers

Met siliconen mallen kan je ook gemakkelijk teksten en cijfers maken. Schrijf de naam van de jarige of voeg een leuke boodschap toe aan je taart. Nummers zijn perfect voor verjaardagstaarten of jubilea.

Tips en trucs voor het werken met fondant en marsepein

Om het beste resultaat te behalen bij het werken met fondant en marsepein, volgen hier een paar tips en trucs:

Het juiste type fondant of marsepein kiezen

Er zijn verschillende soorten fondant en marsepein op de markt. Kies een merk dat gemakkelijk te hanteren en van goede kwaliteit is. Probeer verschillende merken en texturen om degene te vinden die het beste bij jouw behoeften past.

Het kneden en kleuren van fondant of marsepein

Voor je begint met het uitrollen van de fondant of marsepein, is het belangrijk om het goed te kneden om de elasticiteit te verbeteren. Voeg geleidelijk eetbare kleurstoffen toe om de gewenste kleur te bereiken. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg meer toe indien nodig.

Het uitrollen en bedekken van de taart

Zorg ervoor dat je werkvlak schoon en droog is voordat je de fondant of marsepein uitrolt. Gebruik poedersuiker of maïzena om plakken te voorkomen. Rol de fondant of marsepein gelijkmatig uit tot de gewenste dikte en leg het voorzichtig op de taart. Strijk het glad en snijd de overtollige randen af.

Conclusie

Met siliconen mallen en fondant of marsepein kan je je taarten een unieke en persoonlijke touch geven. De flexibiliteit en duurzaamheid van siliconen mallen maken ze een must-have tool voor elke taartdecorateur. We hopen dat dit artikel je heeft geïnspireerd en je op weg heeft geholpen naar het maken van prachtige taarten.

Veelgestelde vragen

Kan ik siliconen mallen hergebruiken?

Ja, siliconen mallen kunnen keer op keer worden hergebruikt. Zorg ervoor dat je ze na elk gebruik grondig reinigt en goed laat drogen voordat je ze opbergt.

Kan ik fondant en marsepein samen gebruiken?

Ja, fondant en marsepein kunnen samen worden gebruikt om verschillende texturen en smaken aan je taarten toe te voegen.

Hoe lang duurt het voordat fondant hard wordt?

De droogtijd van fondant varieert, maar het duurt meestal enkele uren tot een paar dagen om volledig uit te harden, afhankelijk van de dikte van de laag.

Hoe bewaar ik taarten met fondant en marsepein?

Bewaar taarten met fondant en marsepein op een koele, droge plaats en vermijd direct zonlicht. Het is het beste om ze op kamertemperatuur te bewaren.

Kan ik siliconen mallen gebruiken met andere bakproducten?

Ja, siliconen mallen kunnen ook worden gebruikt met andere bakproducten zoals chocolade, isomalt en suikerpasta. Zorg ervoor dat je de juiste temperatuur en technieken gebruikt bij het werken met verschillende materialen.