Header-Menu

Botercrème recept: zelf botercrème maken

Botercrème

Botercrème recept

Botercrème recept: hoe maak je zelf botercrème voor taart en cupcakes? Zelf botercrème maken gaat snel en makkelijk met dit recept. Compacte botercrème wordt gebruikt om taart mee af te smeren en dijkjes te spuiten, met normale botercrème kan je zelfgebakken taart vullen of een lekkere toef voor op taart en cupcakes maken. Botercrème bewaren in een koelkast of vriezer is mogelijk.

Botercrème wordt ook wel buttercream, boterroom of crème au beurre genoemd. Zelf botercrème maken is makkelijk en goedkoop, maar u kunt ook botercrème kopen in onze webshop.

Botercrème recept: ingrediënten

Botercrème bereiden

  1. Mix op kamertemperatuur de boter in een kom.
  2. Zeef de poedersuiker of suikerbakkerspoeder in de kom en voeg water toe, goed mixen en het is klaar voor gebruik.
  3. Voor een fris resultaat voeg je de schil van een citroen of sinaasappel toe of 3 eetlepels van sinaasappelsap in plaats van water.
  4. Voor lekkere andere varianten van dit recept kan je ook het water of sinaasappelsap vervangen door amaretto, rum, Baileys of een andere drank.

Compacte botercrème recept

Compacte botercrème wordt gebruikt voor het afsmeren van een taart, of voor het spuiten van een dijkje aan de rand van de lagen, om te voorkomen dat de vulling er uit loopt. Dit recept is minder lekker dan het recept hierboven, maar doorgaans wel beter geschikt voor het afsmeren en dijkje spuiten, omdat het steviger is.

Ingrediënten:

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram margarine
  • 200 gram poedersuiker, of suikerbakkerspoeder voor een beter resultaat

Werkwijze:

  1. Mix de boter met de margarine zacht
  2. Zeef de poedersuiker of suikerbakkerspoeder en voeg deze toe
  3. Mix dit 10 minuten

Botercrème bewaren

Botercrème bewaren kan, mits je het niet met rauwe eieren of zuivel hebt gemaakt. Als je het met rauwe eieren of zuivel hebt bereid moet je het eigenlijk direct op je taart en/of cupcakes aanbrengen. Botercrème bewaren in de koelkast kan gedurende twee weken, mits je het recept met alleen (room)boter en poedersuiker of suikerbakkerspoeder hebt gemaakt. Botercrème bewaren in de vriezer kan ook, maar denk eraan dat je het na het ontdooien eerst op kamertemperatuur laat komen, voordat je het opnieuw gaat mengen of gebruiken, anders zal het mogelijk gaan schiften of wordt het korrelig.

Botercrème kopen

Botercrème kopen is makkelijker dan zelf botercrème maken. In onze taart bakken webshop kunt u goedkope en goede mix voor botercrème kopen, die dezelfde werkdag of zaterdag nog wordt verstuurd, zodat u het de volgende werkdag al in huis heeft.

Hoeveel botercrème heb je nodig

Hoeveel botercrème heb je nodig? Dat verschilt voor taart en cupcakes en is afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Voor het afsmeren en vullen van 1 laag taart is bovenstaande recept voldoende. Wil je twee lagen vullen en een taart afsmeren, dan heb je meer nodig en moet je anderhalf tot tweemaal zoveel gebruiken.

Waar gebruik je botercrème voor?

Botercrème kan je gebruiken voor het afsmeren van een taart of het maken van toefen op een taart of cupcakes. Ook kun je er een dijkje mee spuiten zodat de vulling, zoals jam, niet uit je taart loopt. Dit recept kun je ook gebruiken als vulling, met bijvoorbeeld een smaakmaker erdoorheen. Het is ook heerlijk om er bastognekoekjes, een aroma, amaretto of ander drankje door te doen! Na het afsmeren van je taart kan je deze gaan bekleden met marsepein of fondant en versieren met decoratie of glans en glitter. Voor een extra leuk resultaat kan je ook taart uitstekers gebruiken, hierdoor kan je bijvoorbeeld sterren, hartjes, vlinders, bloemen, rondjes, vierkanten, blaadjes, cijfers, letters, sneeuwvlokken en andere details toevoegen. In onze webshop vindt u alle bovenstaande artikelen en nog veel meer leuke artikelen voor het zelf maken van taart en cupcakes.

Samenvatting
Naam recept
Botercrème recept
Toegevoegd op
Voorbereiding
Bereidingstijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
4.5 Based on 1317 Review(s)

, , , ,

141 Reacties op Botercrème recept: zelf botercrème maken

  1. Janille 7 maart 2014 om 16:51 #

    Hallo,

    Kan je ook wat siroop erdoorheen doen om het wat smaak en kleur te geven?

    Groetjes Janille

    • Angelique | Taartenmaken.nl 10 maart 2014 om 16:06 #

      Beste Janille,

      Dat kun je zeker prima doen. Als je er veel siroop doorheen wilt doen doe je dit ter vervanging van het water zodat het niet te vochtig wordt.

      Groet,

      Angelique

    • kim 15 maart 2014 om 16:09 #

      Ja dank je wel ik ga het proberen

  2. Deboraaa 3 februari 2014 om 21:04 #

    Ik wil een regenboog taart maken en er wordt gezegd dat ik hiervoor 500 gram Buttercream met citroenextract i.pv. vanille nodig heb. hoevaak moet ik dan het 2e recept maken??

  3. marja paris 26 januari 2014 om 23:09 #

    Hallo ik heb een vraagje

    ik ga 8 taartjes bakken van 20 cm maar hoeveel botercreme heb ik nodig om te taartjes af te smeren ik ga ze niet vullen alleen afsmeren.

    • patricia 28 januari 2014 om 09:00 #

      hoi marja,

      Ik zou het recept van de compacte botercreme keer 2 doen.
      Ik heb dit recept een keer gebruikt voor 4 taarten( waren toen ook iets groter) gebruikt en kwam mooi uit met de hoeveelheid.

      succes!

  4. Elisa 20 januari 2014 om 19:35 #

    heey,

    ik heb een vraag, ik wil voor mijn verjaardag een taart maken. hoeveel botercreme heb ik nodig? is de hoeveelheid hierboven goed of moet ik meer??

    groetjes Elisa

    • Elisa 21 januari 2014 om 11:00 #

      Beste Elisa,

      De hoeveel botercrème die je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van de taart die je wilt maken.
      Het bovenstaande recept is voldoende om een rond taartje van 20 cm te vullen en rondom af te smeren.
      Als je dus een grotere taart wilt maken, moet je je ingrediënten voor de botercrème ook vermenigvuldigen.

      Veel plezier met het maken van je verjaardagstaart en alvast een fijne verjaardag.

      groetjes,

      Angelique

    • Silvia 20 februari 2014 om 17:10 #

      Ja genoeg

    • godje 3 april 2014 om 20:42 #

      200 kilo meel

  5. sharon cup cake gek 4 januari 2014 om 20:08 #

    kan je ook botercreme met stukjes fruit doen? zou dat lekker zijn? en kan je botercreme lang bewaren?

    mvg sharon cup cake gek

    • Angelique | Taartenmaken.nl 5 januari 2014 om 22:36 #

      Beste Sharon,

      Botercrème kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren en je kunt het ook invriezen. Mix de crème altijd wel weer even door als hij weer op kamertemperatuur is.
      Je kunt zeker stukjes fruit toevoegen om als vulling te gebruiken. Zorg wel dat je altijd wat crème achterhoudt om ene dijkje mee te maken en mee af te smeren.

      Geniet van het uitproberen.

      Groet,

      Angelique

      • Inge 15 januari 2014 om 10:25 #

        Hallo,

        Ik wil een handtas taart gaan maken. Om de marsepein of fondant op de taart te plakken, moet ik deze taart afsmeren met botercreme. Kan ik dat ook doen met het bovenste recept, dus alleen met roomboter? Of plakt dat niet goed genoeg?

        Groet,
        Inge

  6. coolboy 1 januari 2014 om 14:50 #

    het is veel te zoet wat moet ik doen

  7. coolboy 1 januari 2014 om 14:47 #

    wat moet je doen als je teveel suiker hebt toegevoegd

  8. Anne 23 december 2013 om 09:46 #

    Hoi ik wil botercream maken maar kan je er ook iets door heen doen zoals chocolade,caramel,amandel ofzo?

    Xxxxxxxx Anne met een vraag :-)

    • tess 23 december 2013 om 14:53 #

      Ja ik heb het wel eens gezien op tv het is heeeeeel lekker met chocola :)

    • noelle 23 december 2013 om 15:57 #

      tuurlijk als je d`r maar niet te veel bij doet , dan wordt `t te zoet !

    • Angelique | Taartenmaken.nl 28 december 2013 om 12:05 #

      Beste Anne,

      Je kunt van alles door je botercrème doen om er een extra smaak aan toe te voegen. Je kunt inderdaad chocolade erdoor doen maar ook smaakstoffen. Of verkruimel eens bokkepootjes of oreo koekjes en meng dat er doorheem. Overheerlijk!

      Veel plezier met uitproberen.

      Groet,

      Angelique

    • britt 29 december 2013 om 11:02 #

      hoi het kan wel maar dan moet je er niet te veel of te weinig in doen wand als het te veel is dan wordt de smaak heel sterk maar als je er te weinig in doet kan je het bijna niet proeven maar doe je best

    • Janne 31 december 2013 om 17:05 #

      Ja dat kan gewoon maar is zou niet teveel er in doen want dat is niet echt lekker

  9. Cupcakebakker 1 december 2013 om 11:29 #

    Hoi
    ik ga cupcakes maken met botercreme
    hoe kan ik die het beste kleuren?????

    Xxx cupcakebakker

    • Angelique | Taartenmaken.nl 1 december 2013 om 20:35 #

      Beste Cupcakebakker,

      Het beslag van cupcakes en botercrème kun je kleuren met gel kleurstoffen. Bij JouwTaartshop kun je alle kleuren vinden die je wil. Klik hier om alle kleuren te bekijken.

      Veel plezier met het maken van je cupcakes.

      Groet,

      Angelique

    • nora 4 december 2013 om 16:47 #

      je moet verschillend soorten botercreme rozen maken

    • noelle 23 december 2013 om 15:58 #

      met glazuur! dat is zo lekker…

    • Janne 31 december 2013 om 17:08 #

      Ja tuurlijk kan dat met kleurstoffen kun je gewoon in de winkel halen en dan met een tanden stooker er in dopen en dan 3 of zo het kan gewoon

  10. otermans 15 november 2013 om 19:16 #

    ik maak een rodong cake smeer hem helemaal rond met botercreme en doe dan pure hagelslag er over wij vingen hem heerlijk en kinderen ook groetjes martha

  11. Joyce 14 november 2013 om 20:48 #

    Ik ga morgen cupcakes maken en wil de botercreme en cakjes blauw maken met kleurstiften van dr oetker is dit mogelijk?

    • Angelique | Taartenmaken.nl 15 november 2013 om 12:53 #

      Beste Joyce,

      Kleurstiften gebruik je om accenten aan te brengen of om mee te schrijven. Het is helaas geen kleurstof. Om botercrème en beslag te kleuren heb je kleurstof in gelvorm nodig. Bij jouwtaartshop.nl kun je de kleurstof vinden in alle kleuren.

      Succes met je baksels! Zet je het resultaat op onze Facebookpagina?

      Groet,

      Angélique

      • Nes 7 februari 2014 om 17:08 #

        De kleurstiften kunnen ook gebruikt worden als kleurstof, zeker niet alleen om te schrijven.

  12. Shanna 30 oktober 2013 om 22:28 #

    Hallo,

    Dit weekend ga ik een taart uitproberen voor mijn verjaardag.
    Maar ik heb een vraag, welke hoeveelheid heb je nodig bij de botercrème, zoals hij helemaal bovenin vermeld staat, als je 1 cake maakt en die horizontaal door midden snijdt en je de crème alleen als ”dijkje” gebruikt?

    En kan de botercrème (niet die stevigere, dus zonder de margarine) ook gebruikt worden voor dijkjes?

    Alvast bedankt!

    • Laura | Taartenmaken.nl 31 oktober 2013 om 09:51 #

      De hoeveelheid crème die je nodig hebt hangt helemaal af van de maat van de taart en hoe dik je de vulling wilt. Als je alleen een dijkje wilt maken heb je aan één recept sowieso genoeg. De bovenste kan ook gebruikt worden voor dijkjes, want dat is ook een vrij stevige crème.

  13. esther 27 oktober 2013 om 13:04 #

    hoi ik heb een vraag. ik wil een traktatie gaan maken, koekiemonster cupcakes, en heb kant en klare zo zakje van dr oetker botercreme in huis, deze wil ik blauw kleuren. kan hierover heen dan nog blauwe kokosrasp of is dit niet nodig? en hoelang kan ik de cupcakes van te voren al helemaal maken of moet ik het op die ochtend zelf maken ivm inzakking? ze gaat op maanda trakteren, zou ik dan zondagochtend de cup cakes al kunnen maken incl botercreme en versiering?

    groetjes esther

    • Laura | Taartenmaken.nl 29 oktober 2013 om 09:22 #

      Hoi Esther,
      Als je de botercrème al blauw kleurt is het niet per se nodig om ook blauwe kokosrasp te gebruiken, maar dit kan natuurlijk wel als je dit leuk vindt.De cupcakes kun je best een dag van te voren maken, botercrème zakt niet heel erg in namelijk.
      Groetjes, Laura

  14. taartbak swagger 3 oktober 2013 om 18:55 #

    ik heb echt heel veel aan jullie site zonder had ik geen moederdag taart kunnen maken!!! bedankt bedankt en nog eens bedankt. ik had nog een vraag: ik weet wel hoe je roosjes maakt maar die taart die op de site staat ik zou echt gewoon niet weten hoe ik dat maak? kan iemand me helpen?

    xxx taartenbak swagger

    • Annoniem 13 oktober 2013 om 11:14 #

      hoi taartbak swagger,

      ik denk dat ik wel weet hoe je die taart maakt je bekleed eerst een taart met fondant dan maak je roosje en dan plak je die met glazuur of boter crème de roosje op de taart ik hoop eigenlijk dat je die taart bedoelt en zo als je ziet kan je dat in leuren laten overlopen.

      xxxxxx Annoniem

  15. kim 29 september 2013 om 16:19 #

    ik heb al is een rain bow taart gemaakt en daar gebruiken ze frosti is dat het zelfde als boter creme?

    • taartbak swagger 3 oktober 2013 om 18:56 #

      ik denk het wel zoek het anders op google op

      xxx taartenbak swagger

  16. Appel kaneeltaart 2 september 2013 om 10:55 #

    Hallo
    Ik wil een appel kaneel taart maken welken botercreme kan ik het best gebruiken voor de vulling en afsmeren ik doe er dan een beetje kaneel door hij moet dus ster maar ook lekker zijn
    Xxloes

  17. Marjolein 29 augustus 2013 om 04:45 #

    Hallo!
    Kan ik deze botercreme ook gebruiken voor de binding van de cake als ik cake pops ga maken?
    Groeten Marjolein.

  18. Nicole 19 augustus 2013 om 18:07 #

    Hallo,

    Ik wil de botercrème gaan maken die lekker is als vulling.
    Het moet met citroen smaak worden.
    Hoef ik dan alleen maar het water te vervangen door citroen sap of heeft u nog een andere lekkere tip?

    Alvast bedankt.

    Groetjes Nicole

    • Linda 19 augustus 2013 om 21:14 #

      Hallo Nicole,

      Vervangen door citroensap is een goede oplossing. Je kunt ook een aroma gebruiken, maar met citroensap is een natuurlijke en frisse bereidingswijze.

      Groetjes,

      Linda

    • Anna 7 september 2013 om 11:02 #

      Gewoon citroensap bij voegen inplaats van water

  19. schutter 15 augustus 2013 om 16:56 #

    Een vraag..ik gebruik botercreme van xenos als vulling met koek er door maar als ik het in de koelkast zet om de volgende dag aan te snijden is de vulling altijd heel hard..is dit normaal? hoe kan ik dat voorkomen? Bedankt alvast.

  20. Tamar 29 juli 2013 om 16:32 #

    Goed recept! Ik ben van plan een Rainbow cake te maken en ik had dit recept heel egt nodig!:)

    • Sandrax 29 juli 2013 om 16:47 #

      Leuk!! wil ik ook wel een x doen!:D

  21. Judith 12 juli 2013 om 17:25 #

    Ik heb de botercrème gemaakt met de sinaasappel. Echt heerlijk! :)

  22. Marit 9 juli 2013 om 19:25 #

    Nog 1 vraagje ;)
    Ik heb geen tijd om nu nog naar de winkel te gaan, en morgenochtend moet ik de taart al maken want hij moet voor 13.00 uur klaar zijn. Ik heb helaas dus geen ongezouten boter, maar in mijn boter zit 1,5% zout. Is dit teveel voor botercrème of zou het nog kunnen?

    Heel erg bedankt! :)

    • Linda 27 juli 2013 om 21:07 #

      Hallo Marit,

      De meningen zijn verdeeld over zout, de een vindt het lekker, de ander niet. 1,5% is dus waarschijnlijk prima!

      Groetjes,

      Linda

    • Bla 24 augustus 2013 om 08:53 #

      Dat kan ook hoor

  23. Marit 9 juli 2013 om 19:21 #

    Heey,
    Ik ga dit morgen proberen om tussen 2 cakelagen van een taart te doen. Welk recept wordt daarvoor het meest aanbevolen? En welke is het lekkerst?
    Groetjes ;)

    • Linda 27 juli 2013 om 21:06 #

      Hallo Marit,

      Het bovenste recept vinden veel mensen het lekkerst.

      Groetjes,

      Linda

  24. sensen 2 juli 2013 om 13:34 #

    Hoi,

    Had een vraagje. Stel ik gebruik zelfgemaakte botercreme als vulling en afsmeren van een taart (die later ook bekleed wordt met fondant. en ik maak deze taart een dag van te voren. wordt die creme dan niet hard als ik ‘m in de koelkast bewaar? hoe wordt de botercreme dan als die dan weer ontdooid als ik ‘m uit de koelkast haal. Of hoef ik me daarvoor niet druk om te maken?
    gewoon een paar uur voor het serveren uit de koelkast halen?
    bedankt

  25. Isa 10 juni 2013 om 20:14 #

    Ik vroeg me af of je er ook een beetje sterke koffie aan toe kunt voegen, voor een moccasmaak? Ik ga het zelf met een plantaardige boter maken, want ik kwam op deze botercrème als alternatief voor slagroomvulling ivm een eliminatiedieet van melk, ei, pinda en noot van mijn zoontje, dat middenin dat dieet 4 wordt. Er moet dus een lekkere taart komen zonder al die ingrediënten.:)

    • Linda 13 juni 2013 om 21:37 #

      Hallo,

      Ja hoor dat kan prima, gebruik de sterke koffie dan i.p.v het water in het botercrème recept. Je kan ook kaneel door de botercrème doen en stukjes appel door de biscuitmix, of cacaopoeder door de botercrème en stukjes chocolade door de biscuitmix. En klop hem goed luchtig als je hem voor vulling gebruikt hoe langer je klopt hoe lekkerder!

      Groetjes Linda.

  26. B'day girl 5 juni 2013 om 19:41 #

    Aah top bedankt voor dit recept! Ga morgen taart maken en er moet botercreme tussen… heel leuk zo’n biggetjes taart:)

  27. hoihoi 2 juni 2013 om 16:38 #

    smaakt het lekker bij fondant

    xxhoihoi

  28. ceren 1 mei 2013 om 15:39 #

    hallo ik wil graag boter creme maken ik heb wat opgezocht en er stond dat je ongezout boter nodig zou ik er wat meer informati van kunnen hebben

    • Linda 3 mei 2013 om 22:29 #

      Hallo Ceren,

      Dat klopt, ongezouten roomboter wordt aangeraden, omdat het zout in normale roomboter de smaak negatief kan beinvloeden. Veel mensen zullen het niet merken, of niet erg vinden als je gezouten roomboter gebruikt, de keuze is aan jezelf.

      Groetjes,

      Linda

  29. Love cupcakes 21 april 2013 om 10:37 #

    He,

    Ik maak die botercreme altijd met mijn vriendin hij is echt lekker een aanrader

    Tip doe er een beetje vanilie suiker of stokje of ectraxt in dat maakt hem toch een tikkeltje lekkeerder

  30. chelly 15 april 2013 om 19:38 #

    help mijn botercrem is heel dun heb de helft gedaan en nu war=t meer peoder suiker en ik krijg het niet dik help moet ik meer boter der in doen???

    • Linda 15 april 2013 om 19:58 #

      Hallo Chelly,

      Als je de juiste hoeveelheid ingrediënten hebt gebruikt dan moet je waarschijnlijk de botercrème gewoon even in de koelkast laten rusten. Als je niet de juiste hoeveelheid ingrediënten hebt gebruikt, dan moet je het restant alsnog toevoegen.

      Botercrème wordt wat dikker in de koelkast en daarna kan je het weer even opkloppen.

      Groetjes,

      Linda

  31. Ria 6 april 2013 om 07:33 #

    Goedenmorgen 06-04-2013

    Ik heb een vraag over de botercreme, welke ik van de week zelf gemaakt heb alleen doe ik het dan met een recept waarbij je gewone suiker gebruikt deze zet je dan op met water en moet dan het balstadium bereiken dit te testen op ijswater daarnaast gebruik je ook eigeel en hier is mijn vraag.
    Het balstadium was moeilijk te benaderen de ene keer ging het te ver waardoor ik wat kleine stukjes suiker erin had. Maar de andere die blijft heel erg dun kan ik deze dikker maken door harde ongezoute boter erdoor te kloppen of moet het anders ra ra wie weet dat

    vriendelijke groet Ria van de Pol

    • Linda 6 april 2013 om 10:40 #

      Goedemorgen Ria,

      Dat durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen, dat is denk ik een kwestie van proberen. Je gebruikt sowieso de moeilijke manier om botercrème te maken, die heel nauw luistert.

      Groetjes,

      Linda

  32. Mieke2004 4 april 2013 om 18:52 #

    Hallo,

    Als ik bijvoorbeeld bastognekoek door mijn botercreme doe, kan ik deze zelfde botercreme dan ook gebruiken om de taart af te smeren?

    Groetjes Mieke

    • Linda 5 april 2013 om 21:15 #

      Hallo Mieke,

      Nee, je krijgt dan oneffenheden als je de taart daarna bijvoorbeeld met marsepein of fondant bekleed. Als je na het afsmeren de taart niet wilt bekleden, dan kan het uiteraard wel.

      Groetjes,

      Linda

  33. katerspek 29 maart 2013 om 11:57 #

    jammie ik hou van botercreme jullie ook

  34. Rommy 26 maart 2013 om 08:46 #

    Waarom moet je ongezouten boter gebruiken je kan toch ook gewone boter gebruiken of niet

    • Linda 26 maart 2013 om 22:50 #

      Hallo Rommy,

      Als je gezouten roomboter gebruikt voor de botercrème, dan wordt de botercrème qua smaak te zout. Je moet dus ongezouten roomboter gebruiken, daardoor wordt de botercrème lekkerder. Je kunt altijd achteraf nog wat zout toevoegen als je dat zelf voor de smaak beter vindt, maar wij raden dat af.

      Groetjes,

      Linda

      • porky 19 april 2013 om 08:25 #

        ik heb laatst een taart afgesmeerd met botercreme gemaakt van bleu-band, ik had niets anders in huis en de winkels zijn iets te ver om eventjes boter te gaan halen maar niemand heft er iets van gemerkt niemand ziek geworden ….. dus het kan makkelijk.

        • Linda 20 april 2013 om 16:05 #

          Hallo Porky,

          Natuurlijk kan het en ziek zal je er zeker niet van worden :) Over het algemeen wordt ongezouten roomboter aangeraden, omdat de botercrème er minder zou van wordt, maar ieder zo zijn eigen smaak :)

          Groetjes,

          Linda

  35. Anoniem 25 maart 2013 om 21:37 #

    Kan je botercreme in de vriezer bewaren ? Hoelang kun je het uberhaupt bewaren ?

    • Linda 25 maart 2013 om 22:05 #

      Hallo,

      Botercrème invriezen raden we af, je kunt het wel een weekje in de koelkast bewaren. Klop het daarna wel weer even op.

      Groetjes,

      Linda

      • ingeborg 3 april 2013 om 22:24 #

        Mag ik vragen waarom invriezen afgeraden word?
        Gr. Ingeborg

        • Linda 5 april 2013 om 21:20 #

          Hallo Ingeborg,

          Botercrème kan in principe wel ingevroren worden, maar je loopt het risico dat het korrelig wordt of gaat schiften als je het ontdooit. Laat het ontdooien en mix de botercrème pas weer als het volledig op kamertemperatuur is, niet eerder. Dan zou het goed moeten gaan.

          Groetjes,

          Linda

  36. Maartje smit 25 maart 2013 om 17:10 #

    Kun je een taart ook maken van cake beslag die bijv van koopmans

    • Linda 25 maart 2013 om 20:03 #

      Hallo Maartje,

      Ja hoor, dat kan, maar cake beslag kan een minder goed resultaat geven dan bijvoorbeeld mix voor biscuit.

      Groetjes,

      Linda

    • sharon 4 oktober 2013 om 10:39 #

      Je kan ook op antilliaamse basistaart kijken.. lijkt op de biscuit mix. En is dan ook een goede taart om te bekleden.

  37. Fleur 24 maart 2013 om 10:29 #

    Hoi, kan ik ook blue band boter gebruiken? Niet uit een pakje maar in vloeibare vorm.
    Want ik heb nu geen pakje in huis..

    • Linda 24 maart 2013 om 13:12 #

      Hallo Fleur,

      Voor botercrème kan je geen vloeibare boter gebruiken, omdat het dan niet stevig genoeg wordt. Helaas.

      Groetjes,

      Linda

  38. Naomi 21 maart 2013 om 18:15 #

    Hi!
    Bij de meeste recepten staat dat je de botercreme een paar uur in de koelkast moet laten rusten, maar bij deze kun je hem gelijk gebruiken. Verder wil ik de botercreme een natuurlijke, witte kleur geven, maar wel met een lekkere smaak. Is dan alleen vanille mogelijk?
    Groetjes,
    Naomi

    • Linda 23 maart 2013 om 17:40 #

      Hallo Naomi,

      Als je zelf botercrème maakt met boter, dan wordt het hard in de koelkast en dat is dus af te raden. Maak je het met een mix voor botercrème, dan kan het wel zijn dat je het eerst in de koelkast moet zetten.

      Je kunt botercrème ook met bijvoorbeeld witte pasta mengen, de kleur verandert niet, maar het is wel een lekkere smaak. Vanille is ook een optie. Eigenlijk alle witte of transparante smaakmakers en aroma’s kan je gebruiken, zolang het maar geen afbreuk doet aan de structuur van de botercrème.

      Groetjes,

      Linda

  39. Maaike 20 maart 2013 om 10:05 #

    ik vond mijn botercreme wat dik, maar had ook geen vocht toegevoegd (had bakkerssuiker dat wel) ga het de volgende keer proberen met klein beetje aardbeiensiroop (gewoon karvancevitam) ben benieuwd of dat lukt (mijn zoontje wil graag aardbeientaart, maakt het net wat frisser hoop ik :)

    Bedankt voor jullie uitleg!

  40. love 11 maart 2013 om 20:59 #

    Ik ga het morgen voor het eerst proberen, maar wat kun je allemaal doen voor de smaak

    • Linda 20 maart 2013 om 20:35 #

      Je kunt bijvoorbeeld een aroma toevoegen aan de botercrème, zoals vanille. Daarnaast kan je in plaats van water bijvoorbeeld sinaasappelsap toevoegen, of een lekkere drank.

      In principe kan je dus heel creatief zijn met wat je toevoegt aan de botercrème, zolang het er maar niet dikker of korrelig van wordt, dus alleen dunne vloeistoffen of aroma’s.

  41. Nany 9 maart 2013 om 14:03 #

    Hello,

    this is ** awesome . Thankss! :)

  42. CupCakeLoverTje!!! 4 maart 2013 om 17:14 #

    Ontzettend Bedankt!! Nu Kan Ik Weer Aparte Versierde CupCakes Maken Want BoterCreme Heb Je Daar Veel Bij Nodig!!

    P.s I Love CupCakes!!!!

    Pp.s Nogmaals Bedankt!!

  43. Didem 23 februari 2013 om 18:53 #

    Wilt u alstublieft snel reageren wat ik heb geen genoeg tijd
    ik heb een vraag nadat ik over mijn hele taart deze botercreme gebruik kan je de een speciaale “chocolade saus” erover heen doen ?

    • Linda 23 februari 2013 om 19:24 #

      Hallo Didem,

      Als je chocolade saus over je taart heen wilt doen, dan kan je beter de botercrème alleen gebruiken voor tussen de taart lagen en om “kieren” op te vullen. Ik zou er zelf dan niet de hele taart mee afsmeren, omdat de chocolade saus dan misschien niet goed hecht. Ik hoop dat we je snel genoeg hebben kunnen helpen!

      Groetjes,

      Linda

  44. emma 23 februari 2013 om 15:31 #

    heel lekker!!
    echt aanrader
    wel weinig

    • Linda 23 februari 2013 om 19:25 #

      Je kunt altijd meer botercrème maken :)

  45. loesdepoes 19 februari 2013 om 09:03 #

    heel lekker ik had hem op een walnoottaart en ik had er walnoten in de botercreme

  46. sofia 16 februari 2013 om 10:48 #

    vraagje..ik ga vandaag voor het eerst een taart maken met botercréme,ik gebruik normaal altijd als ik een taart bak wajang margarine.kan ik deze margarine ook voor de botercréme gebruiken?

    • Linda 17 februari 2013 om 14:15 #

      Hallo Sofia,

      Voor botercrème raden we zoutloze roomboter aan. Margarine is meer bedoeld om mee te bakken, misschien werkt het wel, maar dat durven we niet met zekerheid te zeggen. Met roomboter krijg je in ieder geval een goede smaak en luchtiger en romiger botercrème. Je kunt het proberen en we vernemen graag of het net zo goed werkt.

      Groetjes,

      Linda

    • Serita 24 maart 2013 om 07:34 #

      De wajang margarine kun je zeker gebruiken voor de botercreme! Zo kun je lactose vrije botercreme maken. Ik heb hem zelf ook al een keer gemaakt en was erg lekker!

  47. Demet 12 februari 2013 om 15:36 #

    Hallo,
    Kan je ook vloeibare kleurstof in de botercreme doen? want ik heb ooit ergens gelezen dat wanneer je er vloeibare kleurstof in doet dat je botercreme dan vloeibaar en plat wordt en dat je daarom een gel of poederkleurstof moet gebruiken. Is dit waar of kan ik ook gewoon een vloeibare kleurstof gebruiken (die je in de supermarkt vind)?

    alvast bedankt!

    • Linda 17 februari 2013 om 14:13 #

      Hallo Demet,

      Vloeibare kleurstof kan je wel gebruiken, omdat je maar zeer weinig nodig hebt voor in de botercrème. Je kunt er ook voor kiezen om iets minder water te gebruiken. Dan voorkom je dat het inderdaad te vloeibaar en plat wordt.

      Groetjes,

      Linda

  48. Aopel 10 februari 2013 om 14:18 #

    He mijn botercreme is echt prachtig
    Die brokken hmm hmm

  49. Twijfelaar 9 februari 2013 om 18:10 #

    Hey
    Is het ook mogelijk om smaak aan de botercreme toe te voegen met bijvoorbeeld limonadesiroop?
    X

    • Linda 10 februari 2013 om 12:22 #

      Hallo,

      Ja hoor, dat kan. Je kunt ook bijvoorbeeld vanille aroma of andere smaakstoffen aan de botercrème toevoegen. Siroop kan ook.

      Groetjes,

      Linda

  50. Renee 25 januari 2013 om 16:03 #

    Hoeveel cupcakes kan je met het eerste recept versieren als je een ‘toefje’ erop wil maken?

    • Linda 25 januari 2013 om 21:46 #

      Hallo Renee,

      Als je de botercrème gaat gebruiken voor toefjes op cupcakes, dan kan je er zo rond de 15 van maken. Het verschilt een beetje hoeveel je erop doet, maar ergens tussen de 10-20 cupcakes waarschijnlijk.

      Groetjes,

      Linda

  51. Blabla 19 januari 2013 om 15:04 #

    Heeeey ik ga het nu proberen
    Xxxx

  52. Kiki 7 januari 2013 om 20:40 #

    Hoe lang kun je een cakeje met botercreme buiten de koelkast laten staan?

    Kussies kiki

    • Linda 7 januari 2013 om 21:22 #

      Hallo Kiki,

      Daar zal iedereen een ander antwoord op geven, maar ik zou dat maximaal een dag bewaren. De cake droogt dan uit en wordt minder lekker.

      Groetjes,

      Linda

  53. Astrid 5 januari 2013 om 21:59 #

    Hoi,

    Kan je ipv de boter ook slagroom gebruiken? uiteraard deze goed opkloppen en dan eventueel een kleurtje en smaakje er door heen?

    • Linda 6 januari 2013 om 11:30 #

      Hallo Astrid,

      Voor het vullen kan je dat doen, voor het afsmeren vermoed ik van niet. Met slagroom wordt de botercrème waarschijnlijk te glad om goed fondant of marsepein op te kunnen bevestigen.

      Groetjes,

      Linda

  54. Stm 31 december 2012 om 13:10 #

    Kan je ook in plaats van water citroensap doen

    • Linda 6 januari 2013 om 11:28 #

      Hallo,

      Ja hoor, je kunt citroensap gebruiken. In principe kan je het water door alle soorten sappen vervangen waar water in zit. Let natuurlijk wel even op dat het geheel niet te zuur wordt.

      Groetjes,

      Linda

  55. meisje 30 december 2012 om 14:11 #

    wat gebeurt er als je kleurstof door de botercreme heen doet heeft dat invloed op de smaak??

    • Linda 30 december 2012 om 16:52 #

      Dat hangt van de soort kleurstof af. De meeste kleurstoffen hebben geen smaak en dan heeft het dus geen invloed op de smaak van de botercrème.

  56. tessie 30 december 2012 om 11:21 #

    ja hoor je kan er vanille suiker in doen maar niet te veel

  57. meeke 30 december 2012 om 11:20 #

    kun je ook vanille suiker er in doen?

  58. Pieke 30 december 2012 om 00:53 #

    Als je er banaan in wil hoeveel moet er dan in???

    • Linda 30 december 2012 om 17:56 #

      Hallo Pieke,

      Bedoel je dat je banaan voor het mixen wilt toevoegen of erna?

      Zelf zou ik geen banaan of ander fruit toevoegen voordat je gaat mixen, de structuur van de botercrème wordt dan minder fijn. Ik zou vooraf alleen aroma’s of eventueel dranken gebruiken.

      Mocht je het toch willen proberen, dan zou ik de banaan achteraf toevoegen in kleine stukjes. Ook gebruik je deze botercrème dan niet meer voor het afsmeren van de taart, maar alleen voor het vullen van de taart.

      Groetjes,

      Linda

  59. ilona 16 december 2012 om 13:40 #

    op de meeste sites staat dat er 250 gram boter nodig is, is dat teveel?

    • Linda 16 december 2012 om 16:33 #

      Hallo Ilona,

      Het gaat om de verhouding. Hoeveel gram suiker en hoeveel water wordt er op de andere websites genoemd? Wij hanteren 125 gram boter en 250 gram suiker. Als je 250 gram boter wilt gebruiken, dan heb je 500 gram suiker nodig. Hoeveel je nodig hebt hangt er ook van af of je de taart alleen wilt afsmeren en gladstrijken met botercrème, of ook botercrème gebruikt als “dijkje” tussen de lagen om de vulling op zijn plek te houden.

      Ikzelf gebruik voor een taart 250 gram boter met 500 gram poedersuiker om een taart af te smeren en dijkjes te spuiten. Wat overblijft kan je nog een week in de koelkast laten staan.

      Groetjes,

      Linda

  60. Daniella 15 december 2012 om 23:03 #

    Kan je ook vanillepoedersuiker gebruiken ?

    • Linda 15 december 2012 om 23:23 #

      Hallo Daniella,

      Ja hoor, dat kan. Het gaat er vooral om dat het fijn genoeg is.

      Groetjes,

      Linda

  61. Rianne 25 november 2012 om 15:50 #

    Hallo,

    vraagje, kun je ook vloeibare boter gebruiken i.p.v. een pakje? Ik gebruik dit wel voor taarten en cake, is erg makkelijk.

    • Linda 25 november 2012 om 15:55 #

      Hallo Rianne,

      Botercrème moet stevig zijn, met vloeibare boter wordt het niet stevig genoeg. Daarnaast zit er in vloeibare boter vaak zout en voor botercrème is het aan te raden zoutloze boter te gebruiken.

  62. Maud 15 november 2012 om 20:34 #

    Zou je ook alleen slagroom met manderijn ertussen kunnen doen?

    • Linda 23 november 2012 om 21:47 #

      Hoi Maud,

      Ja, in principe kan dat. Botercrème wordt naast vulling ook gebruikt om de buitenkant van de taart egaal te maken, maar voor een tussenlaag kan je natuurlijk ook iets anders gebruiken.

  63. ilse 9 oktober 2012 om 14:21 #

    waarom moet je ongezouten roomboter hebben? is dit het zelfde als gewoon een pakje roomboter van de supermakrt?

    • Linda 10 oktober 2012 om 22:22 #

      Hoi Ilse,

      Als je gezouten boter gebruikt, dan wordt je botercreme te zout. In boter zit in verhouding teveel zout, je kunt beter ongezouten boter gebruiken en later eventueel de botercreme met extra zout op smaak brengen.

      Het liefst gebruik ik grasboter of de ongezouten Bertolli.

      Groetjes,

      Linda

      • Johan 17 oktober 2012 om 20:09 #

        Goedendag wat moet de verhouding zijn als je cacaopoeder erdoorheen wilt doen?
        Groet
        Johan

        • Tineke 18 oktober 2012 om 13:01 #

          De smaak in de gaten houden de creme kleurt nog door je kan ook gesmolten chocolade gebruiken is lekkerder maar de chocolade moet wel afgekoeld zijn anders smelt je creme

  64. eline 9 oktober 2012 om 11:49 #

    haai ik wil graag een de botercreme met aardbeien er in maken kan ik dat ook doen bij het eerste recept?

    • Linda 10 oktober 2012 om 22:20 #

      Hoi Eline,

      Ik heb dat zelf eenmaal geprobeerd, de aardbeien gepureerd en dat bij de botercreme gedaan, in plaats van het water. Het was lekker, maar de botercreme was minder mooi, maar de volgende keer zou ik het anders doen:

      Je kunt het op deze manier proberen, maar zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is en dat je de aardbeien heel fijn maakt, ander wordt de botercreme klonterig. Het nadeel kan zijn de botercreme te dun wordt, waardoor je deze niet goed kunt opspuiten. Gebruik daarom niet meer dan de drie eetlepels (90 ml).

      Groetjes,

      Linda

      • Tineke 18 oktober 2012 om 12:56 #

        Er zijn nu smaakjes zonder kleurstof in de handel bij de taarten shop echt mooie creme met een lekkere smaak gewoon proberen

  65. Vraag 7 oktober 2012 om 18:15 #

    zou er ook cacao doorheen kunnen, zodat je een chocolade smaak krijgt, of word het dan helemaal niks?

    • Linda 7 oktober 2012 om 18:23 #

      Ja, absoluut, dat is heel lekker. Je kunt ook chocoladepasta of kaneel gebruiken.

    • antwoord 5 mei 2013 om 13:32 #

      dat kan maar je kan er ook gesmolte chocolade bijdoen dat ik nog lekkerder maar dan is het slim om puur tenemel melk kan ook maar bij puur heb je die echte chocolade smaak

  66. botercreme 29 september 2012 om 07:48 #

    ik heb net de botercreme gemaakt er is wel verschil in recept, het eerste recept is lekkerder

  67. Heav 24 september 2012 om 22:04 #

    Fantastisch!, ben ik al een tijdje naar opzoek!

  68. Julia-x 12 september 2012 om 14:45 #

    Hoe maak je hem met mix van de Albert Heijn

    • Mark 12 september 2012 om 14:51 #

      Welke mix heb je precies? Op de verpakking van kant en klare mix staat vaak een duidelijke uitleg.

      Anders kan je op deze link ook uitleg vinden.

    • loes 1 januari 2013 om 13:15 #

      hoe je hetmaakt staat op de verpakking

  69. Nine taarten freak 15 augustus 2012 om 15:08 #

    Ik vind het heel lekker
    Heb het recept net naar my friends doorgestuurd!!!

    Xxx Nine

Add Comment Register

Geef een reactie