Iedere gedecoreerde taart verdient een mooie presentatie. Gek genoeg wordt hier vaak niet zo heel veel aandacht aan besteedt. Een taart wordt op dunne kartonnetjes, een board of een drum gezet. Handig om te verplaatsen maar een zilver onderbord is niet bij elke taart mooi. Gelukkig is het heel eenvoudig om jouw board of drum net dat beetje extra te geven door het te bekleden. Je kunt het zelfs nog versieren. Zo is jouw taart echt helemaal af! Deze how to laat je alles zien over het bekleden van een cake board.

Wat is het verschil tussen taartkarton, een drum en een board?

  • Een taartkarton is dun kartonnetje en bestaat in verschillende soorten en maten en vormt de basis van je taart. Je kiest zo’n kartonnetje uit in de maat van je taart en plaatst deze hieronder. Dit taartkarton maakt je taart steviger.
  • Een board is dikker, 4mm, en mooier afgewerkt dan een taartkarton. Een board is ook altijd groter dan de taart zelf en wordt gebruikt om de taart op te verplaatsen. Zo’n board kun je bekleden (en decoreren) zodat het één geheel vormt met jouw taart.
  • Een drum heeft dezelfde functie als een board alleen is deze dikker, namelijk 10mm. Ook deze kun je bekleden. Sommigen bekleden ook de zijkant van het board met fondant of marsepein. Anderen gebruiken hiervoor een lint dat mooi bij de taart past.

Zo bekleed jij jouw cake board of cake drum:

board bekleden 1

Rol fondant of marsepein uit ter  grootte van jouw board of drum. Je controleert eenvoudig of dit groot genoeg is door het board even boven de uitgerolde fondant te houden.

Het fondant is hier uitgerold met behulp van The Mat, een handig hulpje om uit te rollen zonder dat het blijft plakken. Er komen ook geen stofjes bij omdat je tussen twee plastic vellen rolt, dubbel zo handig dus!

 

 

 

board bekleden 2

 

Als je fondant groot genoeg is is het bijna zover om je board of drum hiermee te bekleden. Om te zorgen dat je fondant goed vast blijft zitten gebruik je piping gel.

Met piping gel kun je, naast het bekleden van een board of drum, ook goed gebruiken om decoraties vast te plakken, dummies te bekleden of om water te maken op een taart.

 

 

 

 

 

board bekleden 3

Met een klein paletmesje schep je wat piping gel uit het bakje, smeer dit uit over je drum. Het laagje gel mag heel dun zijn, probeer het wel zo gelijkmatig mogelijk aan te brengen voor een zo strak mogelijk resultaat.

 

 

 

 

 

board bekleden 4

 

 

Leg de lap fondant over je board of drum heen. Zorg dat hij helemaal bedekt is met fondant. Het is belangrijk dat dit gelijk goed gaat. De piping gel plakt heel erg goed en het is haast onmogelijk om de lap fondant nog een stukje te verplaatsen. Werk rustig en nauwkeurig, dan lukt het je vast in één keer.

 

 

 

 

board bekleden 5

 

Verwijder The Mat en strijk het fondant glad. Dit gaat het makkelijkst met een smoother. Eventuele luchtbelletjes kun je gemakkelijk weghalen door met een scriber needle in de luchtbel te prikken, met de smoother wrijf je de lucht weg.

Wrijf goed langs de randen zodat het goed vast zit en je het straks gemakkelijk weg kunt snijden.

 

 

 

board bekleden 6

 

 

Om het overtollige fondant weg te snijden plaats je het bord op je hand, alsof je een dienblad vast houdt. Neem een klein paletmes, een rechte werkt het makkelijkst, en zet deze recht tegen je drum aan. Tussen het paletmes en de drum zit een hoek van 90 graden. Met een snijbeweging naar beneden snij je het overtollige fondant weg. Plaats dan je paletmes opnieuw tegen de drum en maak opnieuw een snijbeweging naar beneden.

Ga zo door tot je rondom al het fondant verwijderd hebt.

 

board bekleden 7

 

 

Je board of drum is nu netjes bekleed. Als je wilt kun je nu nog een lint langs de zijkant plakken. Het fondant of je drum kun je ook nog versieren. Maak bijvoorbeeld een mooi randje met een crimper of maak met uitstekertjes een afdruk. Er zijn veel manieren om een board of drum te decoreren.

Als je drum helemaal naar wens is kun je de taart er op bevestigen.

 

 

 

 

Op welke manier presenteer jij jouw taart? Op een gedecoreerde drum of laat je hem liever zoals hij is. Of heb je juist weer een hele andere manier van presenteren?