Na het bakken van de taartbodem van biscuitmix, het vullen ervan volgt het bekleden van de taartbodem met marsepein of fondant. We laten zien hoe je zelf gekleurde marsepein kunt maken en hoe een strakke taart kunt maken. Kijk snel mee naar deze how to over het bekleden van een taart met marsepein of fondant.
Voor het bekleden van een taart heb je verschillende materialen nodig:
De volgende producten heb je nodig (of zijn erg handig) om de marsepein zelf te kunnen kleuren en de taart te kunnen bekleden met de marsepeinen lap.
1. Het kleuren van de marsepein
Weeg de benodigde hoeveelheid marsepein/fondant af, in deze tabel zie je hoeveel je nodig hebt. Kneed het door zodat het wat soepeler wordt. Breng dan de kleurstof aan met eventueel een cocktailprikker. Kneed de kleurstof er goed doorheen tot de kleur mooi egaal is. Indien je de kleur te licht vindt kunt je nog wat extra kleurstof toevoegen. Ga zo door tot je de juiste kleur hebt.
Het werken met kleurstoffen is erg eenvoudig en het voordeel is dat je het net een tint lichter of donkerder kan maken. Realiseer je wel dat de kleurstoffen sterk geconcentreerd zijn, het lijkt vaak dat er het weinig kleurstof is wat je hebt toegevoegd. Maar het is vaak: schijn bedriegt. Verder is het wel verstandig om met plastic handschoenen te werken, bij het kneden geeft de kleur altijd enigszins af. Zeker als je meerdere kleuren marsepein of fondant gaat maken, dan voorkom je hierdoor dat kleuren gaan vermengen.
2. Het uitrollen van de marsepein
Nu kun je je marsepein uitrollen. In dit voorbeeld is The Mat (inclusief instructievideo) gebruikt maar er zijn ook speciale borden (boarden) waar je het op kunt uitrollen of op je aanrecht als dit groot genoeg is. Als je het op een aanrecht of een board doet gebruik dan suikerbakkerspoeder om het ‘kleven’ van de marsepein aan het blad te voorkomen.
Ook als je in een warmere ruimte werkt of bijvoorbeeld in de zomer, gebruik dan voldoende suikerbakkerspoeder om dit te voorkomen. Bij extreme hitte zal dit een lastig probleem blijven, vaak worden er dan tafelventilatoren gebruikt om de taart toch nog een beetje ’te koelen’.
Hoe groot maak je de lap marsepein?
Het is eenvoudig om te weten wanneer je lap marsepein groot genoeg is. Meet de hoogte van je taart op, vermenigvuldig dit met twee en tel de diameter van de taart hier bij op.
Voor de zekerheid kun je je marsepeinen lap nog iets groter uitrollen. Eenmaal groot genoeg kun je de lap op de taart leggen, zorg dat de taart precies in het midden staat. Met The Mat is dit gemakkelijk te zien, leg anders de lap marsepein over je arm of een rolstok om zo over de taart te leggen.
Glad strijken
Met een smoother strijk je de bovenkant mooi glad. Met je handen zorg je vervolgens dat de zijkanten ook mooi strak bekleed worden. Werk langzaam van boven naar beneden. Trek de plooien steeds recht en wrijf met je handen over de marsepein zodat dit vast komt te zitten aan de taart.
Op deze manier werk je steeds verder naar beneden tot uiteindelijk de taart in zijn geheel bekleed is. Met een smoother strijk je de taart nog even mooi glad.
3. Wegsnijden overtollige marsepein
Met een mesje snij je vervolgens het overtollige marsepein weg. Zet het mesje dicht tegen de taart aan maar hou hem wel recht naar boven zodat het mesje evenwijdig staat ten opzichte van je taart. Snij zo rondom alle marsepein weg.
Als alle marsepein rondom is weggesneden gebruik je nogmaals de smoothers om de taart mooi strak te maken, neem ook de onderste rand mee. Als je twee smoothers gebruikt kun je de randen ook nog wat strakker maken. Hou dan een smoother op de bovenkant van de taart en eentje tegen de zijkant. ‘Veeg’ de smoothers rondom steeds naar elkaar toe voor een strakke rand. Als je dit lastig vindt, er bestaan hier ook speciale smoothers voor.
Gebruik de smoothers net zo lang tot je tevreden bent over het resultaat. De basis is nu klaar, je kunt je taart nu verder gaan versieren.






Bedankt voor de werkwijze ! Was heel goed geslaagd dankzij de duidelijke richtingen !
Ik had voor het eerst fondand gebruikt ik zie nu dat ik het verkeerd gedaan heb ik had geen bol gemaakt.hoe moet je plaken als je er iets op wil doen nu heb ik poedersuiker op de wer;plank gedaan
Ik vind dit niet zo behulpzaam. Ik doe de marsepein op een rechthoekige taart. Nu is mijn taart verpest! Rotzak! Dombo! Stommerik!
Dat is gewoon dom
Op welke taart kan dit het beste
Handige tutorial!
ik vind het leuk om te bakken en versieren en dit is de idialle site om Te gebruiken.
Mooi recept, ik wil deze graag uitproberen. Het is mijn eerste keer van het maken van een Marsepeintaart. Hoelang van te voren kan deze taart gemaakt worden, of terwijl hoelang is de taart in dit stadium houdbaar? Kan ik hem invriezen, of maak je de taart een dag van te voren, wat is hier het meest handig in? Alvast mijn dank!
5 dagen met een stuk folie eromheen
hoeveel gram marsepein heb je nodig voor een taart met twee lagen waar een dun laagje botercreme tussen zit. de springvorm heeft een doorsnede van 24 cm
100gram
LIEVE CHANTAL IK BEANWOORD JE VRAAG WANT HET LICHTERAAN HOE GROOT JE TAART IS IK ZOU 3 PAKKEN MARSEPEIN KOPEN IK ZELF ZEG ALTIJD BETER MEER DAN MINDER GROETJES ZERIN
Het marsepein was bij mij ook vochtig geworden.
Ik had biscuit ingesmeerd met slagroom (mijn dochter wilde slagroomtaart, bekleed met marsepein)
Ik had ‘m in een taartbewaardoos (plastic).
Kan het ‘natte’ van de slagroom zijn gekomen??
alvast dank voor je reactie
Groet, Sas
Beste Sas,
Inderdaad is je marsepein nat geworden door de slagroom.
De slagroom lost als het ware de marsepein op, die 2 gaan niet zo goed samen.
De volgende keer kun je beter om de taart aan de buitenkant af te smeren botercrème gebruiken en
de slagroom gebruiken als vulling.
Het beste kun je je taart bewaren in een kartonnen gebaksdoos, zeker als je hem in de koelkast zet, zodat het vocht in het karton kan trekken.
met vriendelijke groet,
Angelique
ik had een taart bekleed met fondant en marsepein, daarna in de koelkast met aluminiumfolie eroverheen.
De volgende dag was het fondant en marsepein erg nattig en kleverig. Komt dit door de alumiumfolie?
Maar wat is dan de beste manier van bewaren van een beklede taart in de koelkast??
Bedankt voor uw antwoord.
Beste Dorry,
Het kan aan een aantal dingen liggen dat je taart vochtig is geworden. Het kan liggen aan wat je onder de marsepein of fondant hebt gebruikt om de taart af te smeren. Daar mag absoluut geen vocht in zitten. Hiervoor gebruiken we normaal gesproken botercrème. Het kan ook zijn dat je koelkast erg vochtig is. Door de folie krijg je een soort condens die dan terugslaat op het taart. Ik zou hem in dit geval in een kartonnen taartdoos in de koelkast zetten die kan dan eventueel overtollig vocht absorberen.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Groet,
Angelique