Na het bakken van de taartbodem van biscuitmix, het vullen ervan volgt het bekleden van de taartbodem met marsepein of fondant. We laten zien hoe je zelf gekleurde marsepein kunt maken en hoe een strakke taart kunt maken. Kijk snel mee naar deze how to over het bekleden van een taart met marsepein of fondant.

Voor het bekleden van een taart heb je verschillende materialen nodig:

De volgende producten heb je nodig (of zijn erg handig) om de marsepein zelf te kunnen kleuren en de taart te kunnen bekleden met de marsepeinen lap.

1. Het kleuren van de marsepein

Weeg de benodigde hoeveelheid marsepein/fondant af, in deze tabel zie je hoeveel je nodig hebt. Kneed het door zodat het wat soepeler wordt. Breng dan de kleurstof aan met eventueel een cocktailprikker. Kneed de kleurstof er goed doorheen tot de kleur mooi egaal is. Indien je de kleur te licht vindt kunt je nog wat extra kleurstof toevoegen. Ga zo door tot je de juiste kleur hebt.

Het werken met kleurstoffen is erg eenvoudig en het voordeel is dat je het net een tint lichter of donkerder kan maken. Realiseer je wel dat de kleurstoffen sterk geconcentreerd zijn, het lijkt vaak dat er het weinig kleurstof is wat je hebt toegevoegd. Maar het is vaak: schijn bedriegt. Verder is het wel verstandig om met plastic handschoenen te werken, bij het kneden geeft de kleur altijd enigszins af. Zeker als je meerdere kleuren marsepein of fondant gaat maken, dan voorkom je hierdoor dat kleuren gaan vermengen.

2. Het uitrollen van de marsepein

taart bekleden met marsepein
taart bekleden met marsepeinNu kun je je marsepein uitrollen. In dit voorbeeld is The Mat (inclusief instructievideo) gebruikt maar er zijn ook speciale borden (boarden) waar je het op kunt uitrollen of op je aanrecht als dit groot genoeg is. Als je het op een aanrecht of een board doet gebruik dan suikerbakkerspoeder om het ‘kleven’ van de marsepein aan het blad te voorkomen.

Ook als je in een warmere ruimte werkt of bijvoorbeeld in de zomer, gebruik dan voldoende suikerbakkerspoeder om dit te voorkomen. Bij extreme hitte zal dit een lastig probleem blijven, vaak worden er dan tafelventilatoren gebruikt om de taart toch nog een beetje ’te koelen’.

Hoe groot maak je de lap marsepein?

Het is eenvoudig om te weten wanneer je lap marsepein groot genoeg is. Meet de hoogte van je taart op, vermenigvuldig dit met twee en tel de diameter van de taart hier bij op.

Rekenvoorbeeld: een biscuit uit een bakvorm van 20cm heeft doorgaans een hoogte van ong. 7 cm. Dus: 2×7 + 20 = 34 cm.

Voor de zekerheid kun je je marsepeinen lap nog iets groter uitrollen. Eenmaal groot genoeg kun je de lap op de taart leggen, zorg dat de taart precies in het midden staat. Met The Mat is dit gemakkelijk te zien, leg anders de lap marsepein over je arm of een rolstok om zo over de taart te leggen.

Glad strijken

Met een smoother strijk je de bovenkant mooi glad. Met je handen zorg je vervolgens dat de zijkanten ook mooi strak bekleed worden. Werk langzaam van boven naar beneden. Trek de plooien steeds recht en wrijf met je handen over de marsepein zodat dit vast komt te zitten aan de taart.

TIP: het gladstrijken werkt het beste met 2 smoothers tegelijkertijd. De ene als tegengewicht, de andere om het glad te strijken.

Op deze manier werk je steeds verder naar beneden tot uiteindelijk de taart in zijn geheel bekleed is. Met een smoother strijk je de taart nog even mooi glad.

3. Wegsnijden overtollige marsepein

overtollig marsepein wegsnijden

Met een mesje snij je vervolgens het overtollige marsepein weg. Zet het mesje dicht tegen de taart aan maar hou hem wel recht naar boven zodat het mesje evenwijdig staat ten opzichte van je taart. Snij zo rondom alle marsepein weg.

Als alle marsepein rondom is weggesneden gebruik je nogmaals de smoothers om de taart mooi strak te maken, neem ook de onderste rand mee. Als je twee smoothers gebruikt kun je de randen ook nog wat strakker maken. Hou dan een smoother op de bovenkant van de taart en eentje tegen de zijkant. ‘Veeg’ de smoothers rondom steeds naar elkaar toe voor een strakke rand. Als je dit lastig vindt, er bestaan hier ook speciale smoothers voor.

taart bekleden met marsepeinGebruik de smoothers net zo lang tot je tevreden bent over het resultaat. De basis is nu klaar, je kunt je taart nu verder gaan versieren.

Een ‘strakke taart’ vergt geduld en precies werken. Maar uiteindelijk geldt: Hoe strakker hoe mooier.

 

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Bekleden van een taart met marsepein
Toegevoegd op
Voorbereiding
Bereidingstijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
2.51star1star1stargraygray Based on 96 Review(s)