Stapeltaart maken

Stapeltaart maken

Zelf een stapeltaart maken is makkelijk. Volg deze uitleg en het stapeltaart recept en maak snel zelf je eigen stapeltaart!

Een stapeltaart is meer dan 1 laag hoog, meestal 2 of 3 lagen, maar meer is uiteraard ook mogelijk. Veel bruidstaarten zijn bijvoorbeeld wel meer dan 3 lagen hoog.

Stapeltaart ingrediënten en benodigdheden

Voor het zelf maken van stapeltaart kan je veel verschillende hoeveelheden ingrediënten gebruiken, dit is vooral afhankelijk van het aantal lagen en de grootte van je bakblikken of taartvormen. Volg hiervoor eerst onze handleiding over het maken van een taartbodem: Taartbodem maken. Voor een stapeltaart is het belangrijk om meerdere verschillende maten bakblikken te gebruiken, of om met een mes stukken van een aantal lagen af te snijden, zodat je verschillende formaten taartbodems maakt. Je kunt zowel vierkante als ronde vormen gebruiken.

Naast de ingrediënten voor de taartbodems, heb je nog een aantal aanvullende ingrediënten en benodigdheden nodig om een stapeltaart te kunnen maken:

  • Chocolade reepjes, bijvoorbeeld Kit Kat of Dowels
  • Taart kartons

En daarnaast uiteraard de standaard benodigdheden zoals fondant of marsepein, tools, uitstekers, smoothers, botercrème, etc. Voor uitleg over de toepassing en het vullen en afsmeren van taarten, gebruik de zoekfunctie in de rechterkolom.

Stapeltaart maken

Stap 1

Bak de taartbodems en vul deze met botercrème of jam naar keuze. Zie hiervoor de uitleg op Taartbodem maken.

Stap 2

Een pas gebakken taartbodem kruimelt erg, het is daarom vaak beter een halve of hele dag te wachten met het stapelen van de taart. Zet de grootste taartbodem neer en bekleed deze met fondant of marsepein, nadat je hem met botercrème hebt afgesmeerd. Bepaal tot waar de volgende taartbodem op de eerste taartbodem komt en prik hier verspreid een aantal chocoladereepjes of dowels in, zodat de tweede laag op een aantal punten door de eerste laag wordt ondersteund. Zie dit als een soort “heipalen”. Je kunt de reepjes of dowels iets laten uitsteken als je tussen de 2 bodems geen taartkarton legt, zodat je daarmee ook voorkomt dat de bovenste lagen ten opzichte van elkaar gaan schuiven. Wel is het nadeel dat de taart eventueel kan gaan inzakken als je geen taartkarton gebruikt, dat is dus zeker wel aan te raden.

Herhaal stap 2 totdat je stapel taart de gewenste hoogte heeft bereikt.

Stap 3

Nu heb je als het goed is een mooie stapeltaart die overal bekleed is met fondant of marsepein en waarvan de bodems redelijk netjes op elkaar aansluiten. Ook heb je door het gebruik van de “heipalen” in de vorm van dowels of chocoladereepjes een stapeltaart gemaakt die niet zo snel zal inzakken. Nu is het tijd om je taart verder af te werken en mooi te versieren, dat wordt elders op deze website verder uitgelegd.

Stapeltaart maken uitleg video

Wij hebben de volgende video voor je geselecteerd die je kan helpen zelf een mooie stapeltaart te maken:

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Stapeltaart recept
Toegevoegd op
Voorbereiding
Bereidingstijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
2.51star1star1stargraygray Based on 29 Review(s)