Ieder klein meisje heeft op één punt in haar leven vast een zwak gehad voor paarden. Wie wilde er nu geen prinses zijn met een prachtig sprookjes paard? Zelfs Barbie heeft een film gehad waarin zij een vliegend paard bezat. In de Disney film van Hercules bezat hij ook een vliegend paard; Pegasus.

Deze taart wordt drie lagen hoog met een grote marsepeinen pegasus er op en is geïnspireerd door een recept uit Enchanting, Magical Cakes, Debbie Brown.

De ingrediënten:

 

De tools:

U kunt deze producten in onze webshop bestellen.

Het vullen van de 3 lagen taart

Dit kan je het beste doen op het taartenplateau, om zo overal goed bij te kunnen. Gebruik de taartenzaag om elke taart in drieën te snijden. Spuit met een spuitzak een cirkel van botercrème aan de buitenkant van de onderste laag van de taart. Dit wordt ook wel een dijkje genoemd en is om te zorgen dat je vulling niet uit je taart loopt. Gebruik een spuitzak met een vulling (in dit geval aardbei of banaan) om de taartlaag mee te bedekken. Leg nu de volgende laag van de taart er op, spuit weer een dijkje en vul deze met een andere vulling. Doe nu de bovenkant van de taart er op en zorg dat alle lagen goed op elkaar liggen.

3lagentaart vulling taartenstapelen

 

Afdichten met marsepein

Smeer met het mes een laag botercrème over de bovenkant en zijkanten van je taart, zorg dat dit zo egaal mogelijk is. Rol een groot stuk marsepein uit tot enkele millimeters dikte. Om het plakken tegen te gaan bepoeder je de marsepein, je werkblad en de deegroller in met poedersuiker of maïzena. De lap moet minimaal zo groot zijn als de doorsnee plus 2 keer de hoogte van je taart. Dus bij een taart van 10cm hoog en 25cm doorsnee moet je een lap marsepein hebben die minimaal 45cm (10+10+25) breed en lang is. Als de lap groot genoeg is kun je deze met de poedersuiker of maïzena bepoederen, zodat hij niet blijft plakken wanneer je deze optilt en over je taart legt. Waarschijnlijk is het nu juist handiger om even hulp in te schakelen, anders gaat het misschien fout en lukt het niet om de marsepijn op de taart te krijgen..

Gebruik je handen of een fondant smoother om de marsepein zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de taart. Als je een vouw hebt, dan til je de marsepein voorzichtig op en gebruik je de smoother om het glad te strijken. Snij met een mes de extra marsepein voorzichtig af.

Doe dit bij alle drie de taarten en zorg dat je onder elke laag taart een stukje karton hebt liggen.

bekleden met marsepein

Taarten stapelen

Knip stokjes op maat door ze in de onderste taart te steken en dan af te meten. Dit is om te zorgen dat je taart niet inzakt. Leg nu de tweede taart (met het karton eronder) er bovenop en steek hier vervolgens ook stokjes in, om de derde taart er ook weer bovenop te kunnen doen. Je kan eventueel ook nog een langere stok in het midden er doorheen steken, om de taart op z’n plaats te houden, maar dit is niet per se nodig.

 

Je taart opmaken

Gebruik je kwast om kleine beetjes blauwe glitter stof over je witte marsepein te verven als of het een blauwe avond lucht is. Voeg nu blauwe kleurstof toe aan de botercrème die je nog overhebt en spuit hier mooie randjes mee om elke laag van de taart. Maak van witte marsepein witte wolken die je her en der op je blauwe glitterstof plakt, met behulp van de suikerlijm. Steek van de goudkleurige marsepein enkele sterren en maak hier je taart mee af.

Als laatste kun je ook nog een paarlemoer laag er overheen spuiten als je dat hebt, om de taart af te maken, maar dit is niet nodig. Het geeft natuurlijk wel een mooi effect aan je taart. Ligt er helemaal aan hoe gek je wilt gaan!

inkleuren

 

Het paard Pegasus

Als laatste rust er nog 1 ding: De Pegasus. Er zijn vast wel enkele boeken die je vertellen hoe je een simpel paard kunt maken van marsepein, maar ik wilde een grotere uitdaging. Ik heb een plaatje gezocht op internet van een paard, waar je de vorm van het hoofd en de spieren goed kon zien. Aan de hand daarvan heb ik mijn paard gemaakt.

Eerst heb ik een groot stuk marsepein opgewarmd in de magnetron zo’n 20 seconde, zodat het zacht genoeg was om te kneden. Daarnaast heb ik er fondantverharder doorheen gekneed, om het paard goed stevig te houden. Hiervan heb ik de torso, nek en hoofd gevormd van het paard.  Ik heb zoveel mogelijk met mijn vingers vorm gegeven en alles uit één stuk gehaald, zodat het paard mindersnel zal breken. De oren heb ik apart gemaakt en er met suikerlijm op geplakt. De overgang tussen oren en hoofd heb ik met een scribbler tool weg gewerkt. Van twee zilver pareltjes heb ik de ogen gemaakt en deze aangepast met nog wat extra marsepein. Een van mijn tools lijkt op een schelp en deze heb ik gebruikt om de manen en de staart van het paard mee te maken. Van vier ballen marsepein heb ik de benen van het paard gemaakt en deze met suikerlijm en mijn scribbler tool op de torso van het paard bevestigd. Om de benen uit elkaar te houden en te zorgen dat het paard niet inzakte, heb ik er een tube icing tussen gelegd. Deze paste perfect en gleed ook niet snel weg. Doordat de tube in een punt loopt kreeg ik ook geen afdrukken in mijn marsepein.

pegasuspaard_start pegasuspaard_geheel

Van twee andere stukken marsepein heb ik de vorm van vleugels gekneed. Toen heb ik een rolletje gemaakt van marsepein en hier kleine stukjes van gesneden, zoals je soms ook doet bij een roos maken van marsepein. Van kleine stukjes marsepein heb ik veren gemaakt voor op de vleugels. De helft van de vleugels heb ik bedekt met de veren (ik had zo’n 12 a 13 veertjes nodig). Met mijn schelp tool heb ik nog wat strepen getrokken op de andere helft van de vleugels en deze apart van het paard laten drogen. Voor het drogen van de marsepein moet je minimaal een dag uittrekken. Gebruik je blauwe en gouden glitter stof om je Pegasus te versieren terwijl hij droogt.

Wanneer de Pegasus droog is, bevestig je deze met behulp van stokjes die je door de zijkant heen duwd van je taart. Als laatste plak je de vleugels er op. Ik heb beide vleugels met de zelfde kant naar buiten opgeplakt omdat dat het effect iets mooier maakte.

sprookjesachtige_pegasustaart