Botercrème

Botercrème recept

Botercrème recept: hoe maak je zelf botercrème voor taart en cupcakes? Zelf botercrème maken gaat snel en makkelijk met dit recept. Compacte botercrème wordt gebruikt om taart mee af te smeren en dijkjes te spuiten, met normale botercrème kan je zelfgebakken taart vullen of een lekkere toef voor op taart en cupcakes maken. Botercrème bewaren in een koelkast of vriezer is mogelijk.

Botercrème wordt ook wel buttercream, boterroom of crème au beurre genoemd. Zelf botercrème maken is makkelijk en goedkoop, maar u kunt ook botercrème kopen in onze webshop.

Botercrème recept: de ingrediënten

 • 250 gram poedersuiker, of suikerbakkerspoeder voor een beter resultaat (online kopen)
 • 125 gram ongezouten roomboter
 • 3 eetlepels water
 • eventueel een kleurstof (kleurstof kopen)

Botercrème bereiden

 1. Mix op kamertemperatuur de boter in een kom.
 2. Zeef de poedersuiker of suikerbakkerspoeder in de kom en voeg water toe, goed mixen en het is klaar voor gebruik.
 3. Voor een fris resultaat voeg je de schil van een citroen of sinaasappel toe of 3 eetlepels van sinaasappelsap in plaats van water.
 4. Voor lekkere andere varianten van dit recept kan je ook het water of sinaasappelsap vervangen door amaretto, rum, Baileys of een andere drank.

Compacte botercrème recept

Compacte botercrème wordt gebruikt voor het afsmeren van een taart, of voor het spuiten van een dijkje aan de rand van de lagen, om te voorkomen dat de vulling er uit loopt. Dit recept is minder lekker dan het recept hierboven, maar doorgaans wel beter geschikt voor het afsmeren en dijkje spuiten, omdat het steviger is.

Ingrediënten:

 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 100 gram margarine
 • 200 gram poedersuiker, of suikerbakkerspoeder voor een beter resultaat

Werkwijze:

 1. Mix de boter met de margarine zacht
 2. Zeef de poedersuiker of suikerbakkerspoeder en voeg deze toe
 3. Mix dit 10 minuten

Botercrème bewaren

Botercrème bewaren kan, mits je het niet met rauwe eieren of zuivel hebt gemaakt. Als je het met rauwe eieren of zuivel hebt bereid moet je het eigenlijk direct op je taart en/of cupcakes aanbrengen. Botercrème bewaren in de koelkast kan gedurende twee weken, mits je het recept met alleen (room)boter en poedersuiker of suikerbakkerspoeder hebt gemaakt. Botercrème bewaren in de vriezer kan ook, maar denk eraan dat je het na het ontdooien eerst op kamertemperatuur laat komen, voordat je het opnieuw gaat mengen of gebruiken, anders zal het mogelijk gaan schiften of wordt het korrelig.

Botercrème kopen

Botercrème kopen is makkelijker dan zelf botercrème maken. In onze webshop kunt u een goede mix voor botercrème kopen. Het voordeel van een kant-en-klare mix kopen is dat de kwaliteit altijd hetzelfde is en dat je tijd bespaard.

Hoeveel botercrème heb je nodig

Hoeveel botercrème heb je nodig? Dat verschilt voor taart en cupcakes en is afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Voor het afsmeren en vullen van 1 laag taart is bovenstaande recept voldoende. Wil je twee lagen vullen en een taart afsmeren, dan heb je meer nodig en moet je anderhalf tot tweemaal zoveel gebruiken.

Waar gebruik je botercrème voor?

Botercrème kan je gebruiken voor het afsmeren van een taart of het maken van toefen op een taart of cupcakes. Ook kun je er een dijkje mee spuiten zodat de vulling, zoals jam, niet uit je taart loopt. Dit recept kun je ook gebruiken als vulling, met bijvoorbeeld een smaakmaker erdoorheen. Het is ook heerlijk om er bastognekoekjes, een aroma, amaretto of ander drankje door te doen! Na het afsmeren van je taart kan je deze gaan bekleden met marsepein of fondant en versieren met decoratie of glans en glitter. Voor een extra leuk resultaat kan je ook taart uitstekers gebruiken, hierdoor kan je bijvoorbeeld sterren, hartjes, vlinders, bloemen, rondjes, vierkanten, blaadjes, cijfers, letters, sneeuwvlokken en andere details toevoegen. In onze webshop vindt u alle bovenstaande artikelen en nog veel meer leuke artikelen voor het zelf maken van taart en cupcakes.

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Botercrème recept
Toegevoegd op
Voorbereiding
Bereidingstijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
41star1star1star1stargray Based on 1608 Review(s)