
Botercrème recept
Botercrème recept: hoe maak je zelf botercrème voor taart en cupcakes? Zelf botercrème maken gaat snel en makkelijk met dit recept. Compacte botercrème wordt gebruikt om taart mee af te smeren en dijkjes te spuiten, met normale botercrème kan je zelfgebakken taart vullen of een lekkere toef voor op taart en cupcakes maken. Botercrème bewaren in een koelkast of vriezer is mogelijk.
Botercrème wordt ook wel buttercream, boterroom of crème au beurre genoemd. Zelf botercrème maken is makkelijk en goedkoop, maar u kunt ook botercrème kopen in onze webshop.
Botercrème recept: de ingrediënten
- 250 gram poedersuiker, of suikerbakkerspoeder voor een beter resultaat (online kopen)
- 125 gram ongezouten roomboter
- 3 eetlepels water
- eventueel een kleurstof (kleurstof kopen)
Botercrème bereiden
- Mix op kamertemperatuur de boter in een kom.
- Zeef de poedersuiker of suikerbakkerspoeder in de kom en voeg water toe, goed mixen en het is klaar voor gebruik.
- Voor een fris resultaat voeg je de schil van een citroen of sinaasappel toe of 3 eetlepels van sinaasappelsap in plaats van water.
- Voor lekkere andere varianten van dit recept kan je ook het water of sinaasappelsap vervangen door amaretto, rum, Baileys of een andere drank.
Compacte botercrème recept
Compacte botercrème wordt gebruikt voor het afsmeren van een taart, of voor het spuiten van een dijkje aan de rand van de lagen, om te voorkomen dat de vulling er uit loopt. Dit recept is minder lekker dan het recept hierboven, maar doorgaans wel beter geschikt voor het afsmeren en dijkje spuiten, omdat het steviger is.
Ingrediënten:
- 100 gram ongezouten roomboter
- 100 gram margarine
- 200 gram poedersuiker, of suikerbakkerspoeder voor een beter resultaat
Werkwijze:
- Mix de boter met de margarine zacht
- Zeef de poedersuiker of suikerbakkerspoeder en voeg deze toe
- Mix dit 10 minuten
Botercrème bewaren
Botercrème bewaren kan, mits je het niet met rauwe eieren of zuivel hebt gemaakt. Als je het met rauwe eieren of zuivel hebt bereid moet je het eigenlijk direct op je taart en/of cupcakes aanbrengen. Botercrème bewaren in de koelkast kan gedurende twee weken, mits je het recept met alleen (room)boter en poedersuiker of suikerbakkerspoeder hebt gemaakt. Botercrème bewaren in de vriezer kan ook, maar denk eraan dat je het na het ontdooien eerst op kamertemperatuur laat komen, voordat je het opnieuw gaat mengen of gebruiken, anders zal het mogelijk gaan schiften of wordt het korrelig.
Botercrème kopen
Botercrème kopen is makkelijker dan zelf botercrème maken. In onze webshop kunt u een goede mix voor botercrème kopen. Het voordeel van een kant-en-klare mix kopen is dat de kwaliteit altijd hetzelfde is en dat je tijd bespaard.
Hoeveel botercrème heb je nodig
Hoeveel botercrème heb je nodig? Dat verschilt voor taart en cupcakes en is afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Voor het afsmeren en vullen van 1 laag taart is bovenstaande recept voldoende. Wil je twee lagen vullen en een taart afsmeren, dan heb je meer nodig en moet je anderhalf tot tweemaal zoveel gebruiken.
Waar gebruik je botercrème voor?
Botercrème kan je gebruiken voor het afsmeren van een taart of het maken van toefen op een taart of cupcakes. Ook kun je er een dijkje mee spuiten zodat de vulling, zoals jam, niet uit je taart loopt. Dit recept kun je ook gebruiken als vulling, met bijvoorbeeld een smaakmaker erdoorheen. Het is ook heerlijk om er bastognekoekjes, een aroma, amaretto of ander drankje door te doen! Na het afsmeren van je taart kan je deze gaan bekleden met marsepein of fondant en versieren met decoratie of glans en glitter. Voor een extra leuk resultaat kan je ook taart uitstekers gebruiken, hierdoor kan je bijvoorbeeld sterren, hartjes, vlinders, bloemen, rondjes, vierkanten, blaadjes, cijfers, letters, sneeuwvlokken en andere details toevoegen. In onze webshop vindt u alle bovenstaande artikelen en nog veel meer leuke artikelen voor het zelf maken van taart en cupcakes.






hallo
Ik heb hele mooie taarten gebakken met jou recept
oke julie goed om te weten
Op een andere site stond er dat er in plaats van water melk in moest.
Dat had ik gedaan, zou je het dan een fout noemen of maakt het niet uit?
Jellie! Mijn botercreme is veel te zoet als ik de verhoudingen neem zoals hier vermeld
Oplossing minder suiker of meer boter gebruiken is de oplossing?
Graag jullie reactie
Ik zag op een andere site dat er 250gr boter en 250 gr poedersuiker in zat welke is beter?
hallo Hannah.
ik gebruik dit recept al 3 jaar dus ik denk dat niet egt uitmaakt maar ik zal zegen dit recept werkt wel
hoi ,
ik ben nog maar 11 maar men nicht komt slapen en ik zou graag een rainbow cake met haar maken . Waar kan ik een mix kopen om het sneller te maken ???
hoe veel gram botercrème heb je als je de compacte botercrème maakt ?
Genoeg om een taart mee af te smeren
Klopt het dat je eerst een beetje water op de taart moet doen voordat je de botercrème kan aanbrengen? Ik heb wel eens gehoord dat het er anders afvalt.
dat is wel handig femke
ook bij cup cakes???
heel handig femke
echt heel leuk om te maken als een meisje van 10
Ja echt hé Marit ik ben ook 10.
Ik heet ook Marit en ben 10 🙂
ik ben 9 hihi xx
ik weet het niet maar boven aan deze site staat boter creme (creme aubeurre)
maar na wat ik weet en ik ben banketbakker geweest heel lang geleden.
hoort er in dit recept ook nog banketbakkers room te zitten en dat vind ik niet terug hier op de site?
dus klopt het recept niet of de naam creme aubeurre niet.
mvg harry
H van den Hengel mag ik aub uw recept en de hoeveelheden?
dank u wel
k van eck
het recept is vrij makkelijk.
250 gram boter.
25 gram basterd of poedersuiker.
425 gram banketbakkersroom.
Harry is dit recept om te vullen of af te smeren.
Gr danielle
Er wordt gezegd dat de verhouding suiker en boter altijd gelijke delen zijn maar in het recept staat toch echt 125 boter en 250 suiker
deze is dan ook om te vullen he. De 1:1 is om je taart af te smeren. Daarom kun je meer smaken aan toevoegen die vloeibaar zijn.
Beste Harry
Mag ik van u de volledige recept dan
Mvg
K van Eck
Hoelang moet je de boter mixen
totdat het van kleur en textuur veranderd
K ga vanmiddag bij m’n goeie vriendin in nieuwkijk een verhuizing taart maken k ben Esther en k heb een eigen taart shop bakkerij. Je kan ook kijken op Facebook. Daar kom je meer te weten wat voor taarten k allemaal maak op bestelling. Veel plezier jullie met ook lekkere taarten maken het is zeker weten een leuke hobby. Maar voor mij is het werk en geen hobby. K doe taarten maken voor m’n werk en bestellen en maken. Enzo. Voort.
heeiii,
ik wil voor een high tea een taart maken met botercrème vulling. Kan ik door de botercrème nog speculaaskruiden doen voor de smaak en kleur
x-je Emma
En kan ik dit dan een dag laten staan?
Voor beide geldt, dat kan prima. Heerlijk zelfs ?
ja dat kan.
Hallo
Ik wou graag een taart maken met aardbei bavarois en dan de bovenkant bespuiten met roosjes .. Is dat lekker met icing of met botercreme ?? Wat is steviger ?? Dit is mijn eerste taart . En dan nog een vraag .. Hoe maak je stevige slagroom waar je toefjes mee kan maken wat wat langer zit dan gewone slagroom … mag ook andere suggesties. ..
Slagroom zal altijd inzakken maar als je opklopslagroom koopt en het in een bak in de koelkast laat staan gaat het prima
Voor 1/2l.slagroom 4gelatineblaadjes oplossen . Als de slagroom al wat stevig is de gelatine bijvoegen en doorkloppen. Dan blijft de slagroom net zo stevig als botercreme.
Stevige slagroom maak je door 250 ml slagroom en 50 gram mascarpone en 10 gram suiker erdoor te doen , krijg je bijna de structuur van botercreme
het werkt echt
Ik heb een vraagje!
Ik ga rond 18.00 op bezoek maar wil cupcak met botercrem mee nemen,maar kan ik hem nu er op spuiten en laten staan? Gaat het niet zaken de botercrem ?
Botercreme is altijd 1 op 1, dus net zoveel poedersuiker als boter. Vocht hoeft er niet bij. Zorg dat de boter zacht is en mix hem eerst op de hoogste stand voor een minuut 3-4. Dan de poedersuiker erbij en nog minimaal 10 minuten op de hoogste stand mixen.
Kan niet mislukken!
Kunt u mij mischien helpen ?
we hadden jullie recept gevolgd ( de bovenste ) maar het mislukte helemaal!!!!!!!!!!!!!!!!!
dus SLECHTE SITE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dit is niet slecht jij ben slecht
wauw, ik kom hier altijd weer even terug voor de verhoudingen, super site mij lukt het wel….
Wat kan er mis gaan aan het mengen van poedersuiker en boter.
bina niks maar je moet de boter eerst goed zacht maken
en dan de poedersuiker erbij en roor of meng het door olkaar heen
Interessant “shizzle”. Zeker het lezen waard mensen
Als ik botercreme maak,voel je altijd het ruwe van de bloemsuiker in je mond,hoe kan je het werkelijk smeuig maken,ook het langer mixen helpt niet???
Spatel het goed door
een vraagje kan ik van cakemeel ook een biscuitdeeg maken ik woon in spanje en niet alles is te koop hier
Hallo frieda .. Ik woon ook in Spanje en biscuitdeeg is heel simpel te maken..is geen cakemeel voor nodig…
6 eieren, 200 gram suiker, 125 gram bloem, 25 gram maizena, vanille suiker en snufje zout, alles te koop in Spanje.. ( ook veel producten tegenwoordig bij Carrefour)
hoe heten die produkten dan in Spanje als je praat over bloem? gr Ruth
Hallo.
Ik vroeg me af of je door frosting ook verse aardbeien of andere fruit kon mixen.
Moet je het dan pureren? Moet je dan bevroren fruit nemen? Moet je dan wat uit het recept halen?
groeten Atie’s Taarten
Ik ga een Bumba taart voor mijn neefje maken.
Het is twee lagen plus een half hoofd.
Ik doe als vulling aarbeibavrois hoeveel botercreme heb ik dan nodig en moet ik dan zelfgemaakte of een pak kopen
Kan je het eerste recept gebruiken als afstrijk en er fondant er over heen doen??
Of heb ik om fondant er over te doen echt het 2de recept nodig??
Gaat prima met het eerste recept. Taart wel in de koelkast bewaren en 30 -60 min voor gebruik er uit halen.
ik heb het geprobeerd echt lekker mmmmmmmmmmmmmmmmm!
Hoi ik heb even een vraagje ik ga een minion taart maken voor Me zoontje met bananen bavaroise nouw was mijn vraag of ik de taart met botercreme kan afsmeren en daarna bekleden met fondant of wordt dat t veel verschillende smaken en als dat wel kan heb je dan nog een tip of ik t nog een extra smaakje kan geven groetjes sanne
Hoi,
Dat kan prima. Je kunt de bavaroise gebruiken als vulling en de taart afsmeren met botercrème, dat is heel gebruikelijk. Botercrème met margarine zou ik je niet aanraden. Margarine is een totaal ander product dan boter dus gedraagt zich ook anders. Ik raad je wel aan om botercrème van een mix te gebruiken, dat is een stuk lekkerder dan boter en suiker door elkaar gemixt.
Het is heel makkelijk om een smaakje toe te voegen aan de crème, er zijn diverse smaakstoffen te koop bijvoorbeeld bij JouwTaartshop.nl
Veel plezier met het maken van je taart.
Groet,
Angelique
Hoi,
Ik wil cupcakes opspuiten met botercreme voor n babyfeest. Maar weet alleen niet welke smaak het beste past bij n geboortefeestje?? Ik dacht aan banketbakkersroom en witte chocolader door de botercreme heen!! Denk je dat het lekker wordt?? En kan je het blauw kleuren??
Bedankt
Hallo, ik heb net botercreme zo als het als eerste recept staat beschreven maar heb wat sinaasappelsap( door midden gesneden en beetje uit geknepen en me kleurvloeistof er al bij gedaan kan ik dit tot zaterdag bewaren?
Gr jessica
Het liefst niet want citroen is zuur en zuur kan je niet lang bewaren veel succes.
Heee, ik heb een vraag mijn vriend mag geen melk kan ik dan eventueel ook plantaardige margarine of boter gebruiken? 🙂
Ja ik zou plantaardige margarine gebruiken boter is toch nog te vet veel succes!
Hoi ik wil voor ons trouwen 90 cupcakes bakken en versieren met een toef botercreme hoeveel heb ik dan nodig???
doe maar heel veel melk zo een 2 liter
heey,
ik wil graag cupcakes maken maar ik heb geen boter hoe kan ik het nu doen
m.v.g femke wouda
Beste Femke Wouda,
Je kan ook zelf boter maken ga voor het recept naar https://www.youtube.com/watch?v=lRL5ZESOs4I
Veel plezier
Hallo,
Kan je ook wat siroop erdoorheen doen om het wat smaak en kleur te geven?
Groetjes Janille
Beste Janille,
Dat kun je zeker prima doen. Als je er veel siroop doorheen wilt doen doe je dit ter vervanging van het water zodat het niet te vochtig wordt.
Groet,
Angelique
Ja dank je wel ik ga het proberen
Ja dat kan wel heb het zelf ook gedaan
Ik wil een regenboog taart maken en er wordt gezegd dat ik hiervoor 500 gram Buttercream met citroenextract i.pv. vanille nodig heb. hoevaak moet ik dan het 2e recept maken??
Hallo ik heb een vraagje
ik ga 8 taartjes bakken van 20 cm maar hoeveel botercreme heb ik nodig om te taartjes af te smeren ik ga ze niet vullen alleen afsmeren.
hoi marja,
Ik zou het recept van de compacte botercreme keer 2 doen.
Ik heb dit recept een keer gebruikt voor 4 taarten( waren toen ook iets groter) gebruikt en kwam mooi uit met de hoeveelheid.
succes!
heey,
ik heb een vraag, ik wil voor mijn verjaardag een taart maken. hoeveel botercreme heb ik nodig? is de hoeveelheid hierboven goed of moet ik meer??
groetjes Elisa
Beste Elisa,
De hoeveel botercrème die je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van de taart die je wilt maken.
Het bovenstaande recept is voldoende om een rond taartje van 20 cm te vullen en rondom af te smeren.
Als je dus een grotere taart wilt maken, moet je je ingrediënten voor de botercrème ook vermenigvuldigen.
Veel plezier met het maken van je verjaardagstaart en alvast een fijne verjaardag.
groetjes,
Angelique
Ja genoeg
200 kilo meel
kan je ook botercreme met stukjes fruit doen? zou dat lekker zijn? en kan je botercreme lang bewaren?
mvg sharon cup cake gek
Beste Sharon,
Botercrème kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren en je kunt het ook invriezen. Mix de crème altijd wel weer even door als hij weer op kamertemperatuur is.
Je kunt zeker stukjes fruit toevoegen om als vulling te gebruiken. Zorg wel dat je altijd wat crème achterhoudt om ene dijkje mee te maken en mee af te smeren.
Geniet van het uitproberen.
Groet,
Angelique
Hallo,
Ik wil een handtas taart gaan maken. Om de marsepein of fondant op de taart te plakken, moet ik deze taart afsmeren met botercreme. Kan ik dat ook doen met het bovenste recept, dus alleen met roomboter? Of plakt dat niet goed genoeg?
Groet,
Inge
het is veel te zoet wat moet ik doen
laat nu maar zitten zit er al op
Oke 🙂
wat moet je doen als je teveel suiker hebt toegevoegd
Dan moet je er boter bij doen.
Hoi ik wil botercream maken maar kan je er ook iets door heen doen zoals chocolade,caramel,amandel ofzo?
Xxxxxxxx Anne met een vraag 🙂
Ja ik heb het wel eens gezien op tv het is heeeeeel lekker met chocola 🙂
tuurlijk als je d`r maar niet te veel bij doet , dan wordt `t te zoet !
Beste Anne,
Je kunt van alles door je botercrème doen om er een extra smaak aan toe te voegen. Je kunt inderdaad chocolade erdoor doen maar ook smaakstoffen. Of verkruimel eens bokkepootjes of oreo koekjes en meng dat er doorheem. Overheerlijk!
Veel plezier met uitproberen.
Groet,
Angelique
hoi het kan wel maar dan moet je er niet te veel of te weinig in doen wand als het te veel is dan wordt de smaak heel sterk maar als je er te weinig in doet kan je het bijna niet proeven maar doe je best
Ja dat kan gewoon maar is zou niet teveel er in doen want dat is niet echt lekker
Hoi
ik ga cupcakes maken met botercreme
hoe kan ik die het beste kleuren?????
Xxx cupcakebakker
Beste Cupcakebakker,
Het beslag van cupcakes en botercrème kun je kleuren met gel kleurstoffen. Bij JouwTaartshop kun je alle kleuren vinden die je wil. Klik hier om alle kleuren te bekijken.
Veel plezier met het maken van je cupcakes.
Groet,
Angelique
je moet verschillend soorten botercreme rozen maken
met glazuur! dat is zo lekker…
Ja tuurlijk kan dat met kleurstoffen kun je gewoon in de winkel halen en dan met een tanden stooker er in dopen en dan 3 of zo het kan gewoon
ik maak een rodong cake smeer hem helemaal rond met botercreme en doe dan pure hagelslag er over wij vingen hem heerlijk en kinderen ook groetjes martha
Ik ga morgen cupcakes maken en wil de botercreme en cakjes blauw maken met kleurstiften van dr oetker is dit mogelijk?
Beste Joyce,
Kleurstiften gebruik je om accenten aan te brengen of om mee te schrijven. Het is helaas geen kleurstof. Om botercrème en beslag te kleuren heb je kleurstof in gelvorm nodig. Bij jouwtaartshop.nl kun je de kleurstof vinden in alle kleuren.
Succes met je baksels! Zet je het resultaat op onze Facebookpagina?
Groet,
Angélique
De kleurstiften kunnen ook gebruikt worden als kleurstof, zeker niet alleen om te schrijven.
beste Joyce
misschien ik heb het nog nooit uitgeprobeerd.
als je kleurstof (bijvoorbeeld blauw) hebt dan kan dat ook door cakebeslag
als ie uit de oven komt is het cakeje een normale kleur maar vanbinnen is hij dan bijvoorbeeld knalblauw.
een leuke verassing!!!
succes met het bakken
Cake Boss
Hallo,
Dit weekend ga ik een taart uitproberen voor mijn verjaardag.
Maar ik heb een vraag, welke hoeveelheid heb je nodig bij de botercrème, zoals hij helemaal bovenin vermeld staat, als je 1 cake maakt en die horizontaal door midden snijdt en je de crème alleen als ”dijkje” gebruikt?
En kan de botercrème (niet die stevigere, dus zonder de margarine) ook gebruikt worden voor dijkjes?
Alvast bedankt!
De hoeveelheid crème die je nodig hebt hangt helemaal af van de maat van de taart en hoe dik je de vulling wilt. Als je alleen een dijkje wilt maken heb je aan één recept sowieso genoeg. De bovenste kan ook gebruikt worden voor dijkjes, want dat is ook een vrij stevige crème.
hoi ik heb een vraag. ik wil een traktatie gaan maken, koekiemonster cupcakes, en heb kant en klare zo zakje van dr oetker botercreme in huis, deze wil ik blauw kleuren. kan hierover heen dan nog blauwe kokosrasp of is dit niet nodig? en hoelang kan ik de cupcakes van te voren al helemaal maken of moet ik het op die ochtend zelf maken ivm inzakking? ze gaat op maanda trakteren, zou ik dan zondagochtend de cup cakes al kunnen maken incl botercreme en versiering?
groetjes esther
Hoi Esther,
Als je de botercrème al blauw kleurt is het niet per se nodig om ook blauwe kokosrasp te gebruiken, maar dit kan natuurlijk wel als je dit leuk vindt.De cupcakes kun je best een dag van te voren maken, botercrème zakt niet heel erg in namelijk.
Groetjes, Laura
ik heb echt heel veel aan jullie site zonder had ik geen moederdag taart kunnen maken!!! bedankt bedankt en nog eens bedankt. ik had nog een vraag: ik weet wel hoe je roosjes maakt maar die taart die op de site staat ik zou echt gewoon niet weten hoe ik dat maak? kan iemand me helpen?
xxx taartenbak swagger
hoi taartbak swagger,
ik denk dat ik wel weet hoe je die taart maakt je bekleed eerst een taart met fondant dan maak je roosje en dan plak je die met glazuur of boter crème de roosje op de taart ik hoop eigenlijk dat je die taart bedoelt en zo als je ziet kan je dat in leuren laten overlopen.
xxxxxx Annoniem
ik heb al is een rain bow taart gemaakt en daar gebruiken ze frosti is dat het zelfde als boter creme?
ik denk het wel zoek het anders op google op
xxx taartenbak swagger
Hallo
Ik wil een appel kaneel taart maken welken botercreme kan ik het best gebruiken voor de vulling en afsmeren ik doe er dan een beetje kaneel door hij moet dus ster maar ook lekker zijn
Xxloes
Hallo!
Kan ik deze botercreme ook gebruiken voor de binding van de cake als ik cake pops ga maken?
Groeten Marjolein.
Hallo,
Ik wil de botercrème gaan maken die lekker is als vulling.
Het moet met citroen smaak worden.
Hoef ik dan alleen maar het water te vervangen door citroen sap of heeft u nog een andere lekkere tip?
Alvast bedankt.
Groetjes Nicole
Hallo Nicole,
Vervangen door citroensap is een goede oplossing. Je kunt ook een aroma gebruiken, maar met citroensap is een natuurlijke en frisse bereidingswijze.
Groetjes,
Linda
Gewoon citroensap bij voegen inplaats van water
Je kan er citroenzest door heen doen, dat is de schil van een citroen geraspt
Een vraag..ik gebruik botercreme van xenos als vulling met koek er door maar als ik het in de koelkast zet om de volgende dag aan te snijden is de vulling altijd heel hard..is dit normaal? hoe kan ik dat voorkomen? Bedankt alvast.
Goed recept! Ik ben van plan een Rainbow cake te maken en ik had dit recept heel egt nodig!:)
Leuk!! wil ik ook wel een x doen!:D
Ik heb de botercrème gemaakt met de sinaasappel. Echt heerlijk! 🙂
Nog 1 vraagje 😉
Ik heb geen tijd om nu nog naar de winkel te gaan, en morgenochtend moet ik de taart al maken want hij moet voor 13.00 uur klaar zijn. Ik heb helaas dus geen ongezouten boter, maar in mijn boter zit 1,5% zout. Is dit teveel voor botercrème of zou het nog kunnen?
Heel erg bedankt! 🙂
Hallo Marit,
De meningen zijn verdeeld over zout, de een vindt het lekker, de ander niet. 1,5% is dus waarschijnlijk prima!
Groetjes,
Linda
Dat kan ook hoor
Heey,
Ik ga dit morgen proberen om tussen 2 cakelagen van een taart te doen. Welk recept wordt daarvoor het meest aanbevolen? En welke is het lekkerst?
Groetjes 😉
Hallo Marit,
Het bovenste recept vinden veel mensen het lekkerst.
Groetjes,
Linda
Hoi,
Had een vraagje. Stel ik gebruik zelfgemaakte botercreme als vulling en afsmeren van een taart (die later ook bekleed wordt met fondant. en ik maak deze taart een dag van te voren. wordt die creme dan niet hard als ik ‘m in de koelkast bewaar? hoe wordt de botercreme dan als die dan weer ontdooid als ik ‘m uit de koelkast haal. Of hoef ik me daarvoor niet druk om te maken?
gewoon een paar uur voor het serveren uit de koelkast halen?
bedankt
Ik vroeg me af of je er ook een beetje sterke koffie aan toe kunt voegen, voor een moccasmaak? Ik ga het zelf met een plantaardige boter maken, want ik kwam op deze botercrème als alternatief voor slagroomvulling ivm een eliminatiedieet van melk, ei, pinda en noot van mijn zoontje, dat middenin dat dieet 4 wordt. Er moet dus een lekkere taart komen zonder al die ingrediënten.:)
Hallo,
Ja hoor dat kan prima, gebruik de sterke koffie dan i.p.v het water in het botercrème recept. Je kan ook kaneel door de botercrème doen en stukjes appel door de biscuitmix, of cacaopoeder door de botercrème en stukjes chocolade door de biscuitmix. En klop hem goed luchtig als je hem voor vulling gebruikt hoe langer je klopt hoe lekkerder!
Groetjes Linda.
Aah top bedankt voor dit recept! Ga morgen taart maken en er moet botercreme tussen… heel leuk zo’n biggetjes taart:)
smaakt het lekker bij fondant
xxhoihoi
hallo ik wil graag boter creme maken ik heb wat opgezocht en er stond dat je ongezout boter nodig zou ik er wat meer informati van kunnen hebben
Hallo Ceren,
Dat klopt, ongezouten roomboter wordt aangeraden, omdat het zout in normale roomboter de smaak negatief kan beinvloeden. Veel mensen zullen het niet merken, of niet erg vinden als je gezouten roomboter gebruikt, de keuze is aan jezelf.
Groetjes,
Linda
He,
Ik maak die botercreme altijd met mijn vriendin hij is echt lekker een aanrader
Tip doe er een beetje vanilie suiker of stokje of ectraxt in dat maakt hem toch een tikkeltje lekkeerder
help mijn botercrem is heel dun heb de helft gedaan en nu war=t meer peoder suiker en ik krijg het niet dik help moet ik meer boter der in doen???
Hallo Chelly,
Als je de juiste hoeveelheid ingrediënten hebt gebruikt dan moet je waarschijnlijk de botercrème gewoon even in de koelkast laten rusten. Als je niet de juiste hoeveelheid ingrediënten hebt gebruikt, dan moet je het restant alsnog toevoegen.
Botercrème wordt wat dikker in de koelkast en daarna kan je het weer even opkloppen.
Groetjes,
Linda
Goedenmorgen 06-04-2013
Ik heb een vraag over de botercreme, welke ik van de week zelf gemaakt heb alleen doe ik het dan met een recept waarbij je gewone suiker gebruikt deze zet je dan op met water en moet dan het balstadium bereiken dit te testen op ijswater daarnaast gebruik je ook eigeel en hier is mijn vraag.
Het balstadium was moeilijk te benaderen de ene keer ging het te ver waardoor ik wat kleine stukjes suiker erin had. Maar de andere die blijft heel erg dun kan ik deze dikker maken door harde ongezoute boter erdoor te kloppen of moet het anders ra ra wie weet dat
vriendelijke groet Ria van de Pol
Goedemorgen Ria,
Dat durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen, dat is denk ik een kwestie van proberen. Je gebruikt sowieso de moeilijke manier om botercrème te maken, die heel nauw luistert.
Groetjes,
Linda
Hallo,
Als ik bijvoorbeeld bastognekoek door mijn botercreme doe, kan ik deze zelfde botercreme dan ook gebruiken om de taart af te smeren?
Groetjes Mieke
Hallo Mieke,
Nee, je krijgt dan oneffenheden als je de taart daarna bijvoorbeeld met marsepein of fondant bekleed. Als je na het afsmeren de taart niet wilt bekleden, dan kan het uiteraard wel.
Groetjes,
Linda
jammie ik hou van botercreme jullie ook
Waarom moet je ongezouten boter gebruiken je kan toch ook gewone boter gebruiken of niet
Hallo Rommy,
Als je gezouten roomboter gebruikt voor de botercrème, dan wordt de botercrème qua smaak te zout. Je moet dus ongezouten roomboter gebruiken, daardoor wordt de botercrème lekkerder. Je kunt altijd achteraf nog wat zout toevoegen als je dat zelf voor de smaak beter vindt, maar wij raden dat af.
Groetjes,
Linda
ik heb laatst een taart afgesmeerd met botercreme gemaakt van bleu-band, ik had niets anders in huis en de winkels zijn iets te ver om eventjes boter te gaan halen maar niemand heft er iets van gemerkt niemand ziek geworden ….. dus het kan makkelijk.
Hallo Porky,
Natuurlijk kan het en ziek zal je er zeker niet van worden 🙂 Over het algemeen wordt ongezouten roomboter aangeraden, omdat de botercrème er minder zou van wordt, maar ieder zo zijn eigen smaak 🙂
Groetjes,
Linda
Kan je botercreme in de vriezer bewaren ? Hoelang kun je het uberhaupt bewaren ?
Hallo,
Botercrème invriezen raden we af, je kunt het wel een weekje in de koelkast bewaren. Klop het daarna wel weer even op.
Groetjes,
Linda
Mag ik vragen waarom invriezen afgeraden word?
Gr. Ingeborg
Hallo Ingeborg,
Botercrème kan in principe wel ingevroren worden, maar je loopt het risico dat het korrelig wordt of gaat schiften als je het ontdooit. Laat het ontdooien en mix de botercrème pas weer als het volledig op kamertemperatuur is, niet eerder. Dan zou het goed moeten gaan.
Groetjes,
Linda
Kun je een taart ook maken van cake beslag die bijv van koopmans
Hallo Maartje,
Ja hoor, dat kan, maar cake beslag kan een minder goed resultaat geven dan bijvoorbeeld mix voor biscuit.
Groetjes,
Linda
Je kan ook op antilliaamse basistaart kijken.. lijkt op de biscuit mix. En is dan ook een goede taart om te bekleden.
Hoi, kan ik ook blue band boter gebruiken? Niet uit een pakje maar in vloeibare vorm.
Want ik heb nu geen pakje in huis..
Hallo Fleur,
Voor botercrème kan je geen vloeibare boter gebruiken, omdat het dan niet stevig genoeg wordt. Helaas.
Groetjes,
Linda
Hi!
Bij de meeste recepten staat dat je de botercreme een paar uur in de koelkast moet laten rusten, maar bij deze kun je hem gelijk gebruiken. Verder wil ik de botercreme een natuurlijke, witte kleur geven, maar wel met een lekkere smaak. Is dan alleen vanille mogelijk?
Groetjes,
Naomi
Hallo Naomi,
Als je zelf botercrème maakt met boter, dan wordt het hard in de koelkast en dat is dus af te raden. Maak je het met een mix voor botercrème, dan kan het wel zijn dat je het eerst in de koelkast moet zetten.
Je kunt botercrème ook met bijvoorbeeld witte pasta mengen, de kleur verandert niet, maar het is wel een lekkere smaak. Vanille is ook een optie. Eigenlijk alle witte of transparante smaakmakers en aroma’s kan je gebruiken, zolang het maar geen afbreuk doet aan de structuur van de botercrème.
Groetjes,
Linda
ik vond mijn botercreme wat dik, maar had ook geen vocht toegevoegd (had bakkerssuiker dat wel) ga het de volgende keer proberen met klein beetje aardbeiensiroop (gewoon karvancevitam) ben benieuwd of dat lukt (mijn zoontje wil graag aardbeientaart, maakt het net wat frisser hoop ik 🙂
Bedankt voor jullie uitleg!
Ik ga het morgen voor het eerst proberen, maar wat kun je allemaal doen voor de smaak
Je kunt bijvoorbeeld een aroma toevoegen aan de botercrème, zoals vanille. Daarnaast kan je in plaats van water bijvoorbeeld sinaasappelsap toevoegen, of een lekkere drank.
In principe kan je dus heel creatief zijn met wat je toevoegt aan de botercrème, zolang het er maar niet dikker of korrelig van wordt, dus alleen dunne vloeistoffen of aroma’s.
Hello,
this is ** awesome . Thankss! 🙂
Ontzettend Bedankt!! Nu Kan Ik Weer Aparte Versierde CupCakes Maken Want BoterCreme Heb Je Daar Veel Bij Nodig!!
P.s I Love CupCakes!!!!
Pp.s Nogmaals Bedankt!!
Wilt u alstublieft snel reageren wat ik heb geen genoeg tijd
ik heb een vraag nadat ik over mijn hele taart deze botercreme gebruik kan je de een speciaale “chocolade saus” erover heen doen ?
Hallo Didem,
Als je chocolade saus over je taart heen wilt doen, dan kan je beter de botercrème alleen gebruiken voor tussen de taart lagen en om “kieren” op te vullen. Ik zou er zelf dan niet de hele taart mee afsmeren, omdat de chocolade saus dan misschien niet goed hecht. Ik hoop dat we je snel genoeg hebben kunnen helpen!
Groetjes,
Linda
heel lekker!!
echt aanrader
wel weinig
Je kunt altijd meer botercrème maken 🙂
Hey Linda,
Ik wil graag een taart maken waar ik aardbeien jam en slagroom tussen wil doen alleen ik wil er ook botercreme overheen doen.
Passen die smaken goed bij elkaar
heel lekker ik had hem op een walnoottaart en ik had er walnoten in de botercreme
vraagje..ik ga vandaag voor het eerst een taart maken met botercréme,ik gebruik normaal altijd als ik een taart bak wajang margarine.kan ik deze margarine ook voor de botercréme gebruiken?
Hallo Sofia,
Voor botercrème raden we zoutloze roomboter aan. Margarine is meer bedoeld om mee te bakken, misschien werkt het wel, maar dat durven we niet met zekerheid te zeggen. Met roomboter krijg je in ieder geval een goede smaak en luchtiger en romiger botercrème. Je kunt het proberen en we vernemen graag of het net zo goed werkt.
Groetjes,
Linda
De wajang margarine kun je zeker gebruiken voor de botercreme! Zo kun je lactose vrije botercreme maken. Ik heb hem zelf ook al een keer gemaakt en was erg lekker!
Hallo,
Kan je ook vloeibare kleurstof in de botercreme doen? want ik heb ooit ergens gelezen dat wanneer je er vloeibare kleurstof in doet dat je botercreme dan vloeibaar en plat wordt en dat je daarom een gel of poederkleurstof moet gebruiken. Is dit waar of kan ik ook gewoon een vloeibare kleurstof gebruiken (die je in de supermarkt vind)?
alvast bedankt!
Hallo Demet,
Vloeibare kleurstof kan je wel gebruiken, omdat je maar zeer weinig nodig hebt voor in de botercrème. Je kunt er ook voor kiezen om iets minder water te gebruiken. Dan voorkom je dat het inderdaad te vloeibaar en plat wordt.
Groetjes,
Linda
He mijn botercreme is echt prachtig
Die brokken hmm hmm
Hey
Is het ook mogelijk om smaak aan de botercreme toe te voegen met bijvoorbeeld limonadesiroop?
X
Hallo,
Ja hoor, dat kan. Je kunt ook bijvoorbeeld vanille aroma of andere smaakstoffen aan de botercrème toevoegen. Siroop kan ook.
Groetjes,
Linda
Hoeveel cupcakes kan je met het eerste recept versieren als je een ’toefje’ erop wil maken?
Hallo Renee,
Als je de botercrème gaat gebruiken voor toefjes op cupcakes, dan kan je er zo rond de 15 van maken. Het verschilt een beetje hoeveel je erop doet, maar ergens tussen de 10-20 cupcakes waarschijnlijk.
Groetjes,
Linda
Heeeey ik ga het nu proberen
Xxxx
Hoe lang kun je een cakeje met botercreme buiten de koelkast laten staan?
Kussies kiki
Hallo Kiki,
Daar zal iedereen een ander antwoord op geven, maar ik zou dat maximaal een dag bewaren. De cake droogt dan uit en wordt minder lekker.
Groetjes,
Linda
Hoi,
Kan je ipv de boter ook slagroom gebruiken? uiteraard deze goed opkloppen en dan eventueel een kleurtje en smaakje er door heen?
Hallo Astrid,
Voor het vullen kan je dat doen, voor het afsmeren vermoed ik van niet. Met slagroom wordt de botercrème waarschijnlijk te glad om goed fondant of marsepein op te kunnen bevestigen.
Groetjes,
Linda
Kan je ook in plaats van water citroensap doen
Hallo,
Ja hoor, je kunt citroensap gebruiken. In principe kan je het water door alle soorten sappen vervangen waar water in zit. Let natuurlijk wel even op dat het geheel niet te zuur wordt.
Groetjes,
Linda
wat gebeurt er als je kleurstof door de botercreme heen doet heeft dat invloed op de smaak??
Dat hangt van de soort kleurstof af. De meeste kleurstoffen hebben geen smaak en dan heeft het dus geen invloed op de smaak van de botercrème.
ja hoor je kan er vanille suiker in doen maar niet te veel
kun je ook vanille suiker er in doen?
Als je er banaan in wil hoeveel moet er dan in???
Hallo Pieke,
Bedoel je dat je banaan voor het mixen wilt toevoegen of erna?
Zelf zou ik geen banaan of ander fruit toevoegen voordat je gaat mixen, de structuur van de botercrème wordt dan minder fijn. Ik zou vooraf alleen aroma’s of eventueel dranken gebruiken.
Mocht je het toch willen proberen, dan zou ik de banaan achteraf toevoegen in kleine stukjes. Ook gebruik je deze botercrème dan niet meer voor het afsmeren van de taart, maar alleen voor het vullen van de taart.
Groetjes,
Linda
op de meeste sites staat dat er 250 gram boter nodig is, is dat teveel?
Hallo Ilona,
Het gaat om de verhouding. Hoeveel gram suiker en hoeveel water wordt er op de andere websites genoemd? Wij hanteren 125 gram boter en 250 gram suiker. Als je 250 gram boter wilt gebruiken, dan heb je 500 gram suiker nodig. Hoeveel je nodig hebt hangt er ook van af of je de taart alleen wilt afsmeren en gladstrijken met botercrème, of ook botercrème gebruikt als “dijkje” tussen de lagen om de vulling op zijn plek te houden.
Ikzelf gebruik voor een taart 250 gram boter met 500 gram poedersuiker om een taart af te smeren en dijkjes te spuiten. Wat overblijft kan je nog een week in de koelkast laten staan.
Groetjes,
Linda
Kan je ook vanillepoedersuiker gebruiken ?
Hallo Daniella,
Ja hoor, dat kan. Het gaat er vooral om dat het fijn genoeg is.
Groetjes,
Linda
Hallo,
vraagje, kun je ook vloeibare boter gebruiken i.p.v. een pakje? Ik gebruik dit wel voor taarten en cake, is erg makkelijk.
Hallo Rianne,
Botercrème moet stevig zijn, met vloeibare boter wordt het niet stevig genoeg. Daarnaast zit er in vloeibare boter vaak zout en voor botercrème is het aan te raden zoutloze boter te gebruiken.
Zou je ook alleen slagroom met manderijn ertussen kunnen doen?
Hoi Maud,
Ja, in principe kan dat. Botercrème wordt naast vulling ook gebruikt om de buitenkant van de taart egaal te maken, maar voor een tussenlaag kan je natuurlijk ook iets anders gebruiken.
waarom moet je ongezouten roomboter hebben? is dit het zelfde als gewoon een pakje roomboter van de supermakrt?
Hoi Ilse,
Als je gezouten boter gebruikt, dan wordt je botercreme te zout. In boter zit in verhouding teveel zout, je kunt beter ongezouten boter gebruiken en later eventueel de botercreme met extra zout op smaak brengen.
Het liefst gebruik ik grasboter of de ongezouten Bertolli.
Groetjes,
Linda
Goedendag wat moet de verhouding zijn als je cacaopoeder erdoorheen wilt doen?
Groet
Johan
De smaak in de gaten houden de creme kleurt nog door je kan ook gesmolten chocolade gebruiken is lekkerder maar de chocolade moet wel afgekoeld zijn anders smelt je creme
haai ik wil graag een de botercreme met aardbeien er in maken kan ik dat ook doen bij het eerste recept?
Hoi Eline,
Ik heb dat zelf eenmaal geprobeerd, de aardbeien gepureerd en dat bij de botercreme gedaan, in plaats van het water. Het was lekker, maar de botercreme was minder mooi, maar de volgende keer zou ik het anders doen:
Je kunt het op deze manier proberen, maar zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is en dat je de aardbeien heel fijn maakt, ander wordt de botercreme klonterig. Het nadeel kan zijn de botercreme te dun wordt, waardoor je deze niet goed kunt opspuiten. Gebruik daarom niet meer dan de drie eetlepels (90 ml).
Groetjes,
Linda
Er zijn nu smaakjes zonder kleurstof in de handel bij de taarten shop echt mooie creme met een lekkere smaak gewoon proberen
zou er ook cacao doorheen kunnen, zodat je een chocolade smaak krijgt, of word het dan helemaal niks?
Ja, absoluut, dat is heel lekker. Je kunt ook chocoladepasta of kaneel gebruiken.
dat kan maar je kan er ook gesmolte chocolade bijdoen dat ik nog lekkerder maar dan is het slim om puur tenemel melk kan ook maar bij puur heb je die echte chocolade smaak
ik heb net de botercreme gemaakt er is wel verschil in recept, het eerste recept is lekkerder
Fantastisch!, ben ik al een tijdje naar opzoek!
Hoe maak je hem met mix van de Albert Heijn
Welke mix heb je precies? Op de verpakking van kant en klare mix staat vaak een duidelijke uitleg.
Anders kan je op deze link ook uitleg vinden.
hoe je hetmaakt staat op de verpakking
Ik vind het heel lekker
Heb het recept net naar my friends doorgestuurd!!!
Xxx Nine