Amandelcake

Amandelcake recept

Amandelcake is een lekkere taart om te maken, maar je kunt dit recept ook eindeloos variëren door bijvoorbeeld verschillende soorten fruit toe te voegen. In dit amandelcake recept zullen we frisse sinaasappel gebruiken, maar u kunt bijvoorbeeld ook citroen gebruiken.

Amandelcake ingrediënten

De volgende ingrediënten heb je nodig voor een amandelcake voor circa 10 personen:

  • 2 Sinaasappels (of bijvoorbeeld 2-3 citroenen)
  • 5 Eieren
  • 200 Gram basterdsuiker
  • 225 Gram gemalen amandelen
  • 2 Eetlepels amandelschilfers
  • Gezeefd poedersuiker of suikersbakkerspoeder om te garneren

Amandelcake benodigdheden

  • Een springvorm van ongeveer 22-25 cm doorsnede
  • Een steelpan
  • Bakpapier

Amandelcake bereiding

Stap 1
Was de sinaasappels goed, want je hoeft de schil niet te verwijderen. Snij de sinaasappel met schil in grove stukken en verwijder de pitten.

Stap 2
Doe de stukken sinaasappel in een pan en voeg 1 eetlepel water toe. Doe de deksel op de pan en laat de sinaasappels ongeveer 30 minuten zachtjes koken tot ze ingedikt en zacht zijn.

Stap 3
Verwarm de oven voor op 180 graden of 160 graden als je een hetelucht oven hebt. Bekleed de bodem en zijkant van de springvorm met bakpapier. Maak de afgekoelde sinaasappels fijn in een keukenmachine, met een mixer of met een groot mes.

Stap 4
Scheid de eieren en hou het eiwit en eigeel apart. Doe het eiwit in een grote kom en klop het stijf. Meng er langzaam de helft van de basterdsuiker door en meng dan nog 1 minuut door. Meng de eidooiers met de rest van de basterdsuiker in een andere kom gedurende 2-3 minuten tot een bleek, dik mengsel. Meng er vervolgens de sinaasappel door en voeg ook de gemalen amandelen toe.

Stap 5
Meng 3 eetlepels van het eiwit met het mengel en voeg daarna pas de rest van het eiwit toe. Meng het geheel goed, schep het in de springvorm en strijk het mooi glad. Bedek de bovenkant van de cake met de amandelschilfers.

Stap 6
Bak de amandelcake 50-55 minuten in de oven tot de amandelcake goudbruin is. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is, door deze erin te steken en eruit te halen. Als de satéprikker schoon is, dan is de amandelcake klaar.

Stap 7
Laat de amandelcake afkoelen in de vorm, verwijder de vorm en het bakpapier en dien de amandelcake op. Bestrooi de amandelcake nu met de poedersuiker of suikerbakkerspoeder. Eet smakelijk!