Deze overheerlijke cake moet natuurlijk gedeeld worden. Hier het recept en de uitleg.

Nodig voor de cake:

170 gram fijne kristelsuiker

190 gram zelfrijzend bakmeel

170 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur

35 gram cacaopoeder

2 eieren

2 eetlepels melk

1/4 theelepel bakpoeder

1/4 theelepel vanille aroma

100 gram pure chocolade gallets

 

Voor de caramel:

125 gram fijne kristalsuiker

60 ml water

80 ml slagroom

1/2 theelepel zeezout

1 theelepel vanille aroma

 

Voor de crème:

160 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur

200 gram poedersuiker

of

100 gram botercrème mix

125 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur

Laat de oven vast voor verwarmen op 180 graden. Gebruik boter of een bakspray om een bloem bakvorm van 20 cm in te vetten. Natuurlijk kun je ook een andere vorm gebruiken.

De cake:

Doe alle ingrediënten voor de cake in je mengkom, behalve de chocolade. Mix het geheel ongeveer 30 seconden tot een glad, lichtbruin beslag. Voeg de chocolade gallets toe en meng het vlug door elkaar. Schep het beslag in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig. Bak de cake ongeveer 30 minuten, om zeker te zijn dat hij gaar is kun je even testen met een satéprikker, als deze er droog uitkomt is je cake gaar. Laat de cake in de vorm afkoelen op een taartrooster.

De caramel:

Doe de suiker met 60 ml water in een pan met een dikke bodem en zet deze op een laag vuur zodat de suiker kan oplossen. Het is belangrijk dat je in deze fase niet roert. Alles is opgelost als je de bodem van de pan kunt zien.

Zodra de suiker is opgelost verhoog je het vuur en breng je het voortdurend roerend aan de kook. Let goed op en stop niet met roeren. Als de kleur lichtbruin is haal je de pan van het vuur en voeg je de slagroom toe. Dan roer je de vanille en het zout erdoor en laat je het afkoelen.

Dan maak je de botercrème. ik heb de mix gebruikt omdat ik dat lekkerder vind maar je kunt hem natuurlijk ook maken van boter en suiker. Als je de mix gebruik volg je de aanwijzing op de verpakking. Het recept van de crème van boter met suiker vind je hier.

Voeg ongeveer 3/4 van de caramel toe aan de botercrème en mix het geheel nog eens goed door. Breng een lekkere laag crème aan op de cake en versier met de overgebleven caramel.

Geniet van deze overheerlijke cake!