Royal icing maken

Icing en frosting

Wat is het verschil tussen icing en frosting? En wanneer gebruik je frosting of icing voor een taart en cupcakes? In Amerika gebruikt men vaker de term frosting dan icing, maar in Europa gebruikt men weer vaker de term icing. Sommige mensen denken dat frosting en icing hetzelfde is, maar dat is niet zo. Het verschil tussen icing en frosting zullen we hieronder uitleggen.

Wat is icing

Icing is dunner en glimt meer dan frosting. Icing wordt vaker in professionele omgevingen gebruikt. Icing wordt wat harder en wordt als mooi versier laagje gebruikt, waar frosting zacht blijft. Als je icing aanbrengt op cupcakes, of taart, dan loopt het er wat sneller van af dan frosting, frosting blijft meer op zijn plaats zitten. Icing wordt niet gebruikt om een taart af te smeren, maar puur als decoratie of versiering bovenop een taart of cupcake. Icing is wat vloeibaarder als je het aanbrengt en wordt daarna droog en hard. Met icing kan je ook decoratie en versiering maken, zoals vlinders, bladeren, rozen, etc.

Icing wordt ook vaak op koekjes aangebracht als lekker extra laagje. Icing kan niet met een spatel, mes of lepel worden aangebracht, maar alleen door middel van “piping”, anders wordt de hoeveelheid snel te veel en loopt het van je koekjes, cupcakes of taart af.

Wat is frosting

Frosting is wat dikker dan icing, als een zacht “wollig” laagje, net als botercrème. Omdat het een wat andere structuur heeft, wordt het gebruikt om de buitenkant van de taart af te smeren. Frosting wordt gebruikt voor de grote vlakken, waar icing wordt gebruikt voor de details en versiering. Frosting blijft net als botercrème goed op taart en cupcakes zitten, icing loopt er eerder vanaf door de zwaartekracht. Frosting wordt niet hard, icing meestal wel. Frosting is wat smeuïger en heeft meer boter in zich en smaakt daardoor voor veel mensen lekkerder.

Frosting wordt doorgaans met een spatel, mes of lepel aangebracht. Ook kan je frosting met een spuitzak en spuitmondje aanbrengen.

Wanneer gebruik je icing, wanneer gebruik je frosting

De conclusie is simpel. Wil je een taart vullen of afsmeren, dan gebruik je frosting. Wil je een taart of cupcakes voorzien van lekkere toefjes, dan gebruik je frosting of botercrème. Wil je een cupcake of koekjes van een harde en glimmende dunne laag voorzien, dan gebruik je icing.

Hoe maak je icing?

Uitleg over het maken van icing kan je hier vinden: Icing maken.

Hoe maak je frosting?

Uitleg over het maken van frosting kan je hier vinden: Frosting maken.