Baked Alaska taart

Baked Alaska taart

Baked alaska taart maken is makkelijk en leuk en het heeft een luxe uitstraling. Baked alaska is de naam voor een apart soort ijstaart, dessert en toetje dat ook wel bekend staat als omelette sibérienne, omelette norvégienne of meringue ijstaart. Baked alaska taart maken is eens iets anders dan een standaard biscuit taart bakken, deze taart ziet er sierlijk uit en kan je feestelijk serveren door de rum tijdens het serveren aan te steken (uiteraard op eigen risico!). Wil je zelf baked alaska maken, volg dan dit baked alaska recept.

Baked alaska wordt gemaakt van ijs en cake, dat bedekt wordt met eiwitschuim. Het eiwitschuim van de baked alaska taart kan je met een brander een kleurtje geven. De baked alaska ijstaart is goedkoop en vrij makkelijk om te maken, maar geeft wel een dure en luxe uitstraling.

Baked alaska ingrediënten

  • 2 soorten ijs, van ieder 1 liter. Bijvoorbeeld karamelijs en kaneelijs.
  • 1 grote cake, of naturel, of bijvoorbeeld chocolade
  • 6 eiwitten
  • 350 gram suiker
  • Eventueel rum of sinaasappellikeur als je de baked alaska tijdens het opdienen een extra mooi effect wilt geven

 Baked alaska benodigdheden

  • Grote kom met ongeveer drie liter inhoud
  • Kleine kom voor het kloppen van de eiwitten
  • Plastic huishoudfolie
  • Mixer
  • Een brander die ook voor crème brûlée gebruikt wordt

Baked alaska recept

Stap 1

We beginnen met het bekleden van de grote kom met plastic huishoud folie. Leg daarna op de folie dunne plakjes cake en bekleed het hele oppervlak. Vul de kom met het eerste soort ijs en strijk het glad.

Stap 2

Bedek de laag van het eerste ijs met dunne plakjes cake. Voeg nu het tweede soort ijs toe en bedek dit ijs wederom met een laag cake. Zorg ervoor dat je nergens het ijs meer ziet, alleen de cake.

Stap 3

Dek de baked alaska / kom af met plastic huishoud folie en zet de taart gedurende minimaal 4 uur in de vriezer.

Stap 4

Nu kan je beginnen met het kloppen van de eiwitten. Doe de eiwitten in een kom en klop deze stijf. Tijdens het kloppen kan je beetje bij beetje de suiker toevoegen.

Stap 5

Zet de taart met de vlakke kant op een bord of schaal. Voeg nu met een spatel of lepel het geklopte eiwitschuim ruimschoots toe aan de baked alaska taart en maak lekker grote pieken. Maak de pieken en het eiwit bruin met de brander OF zet de baked alaska ijstaart gedurende een aantal minuten in een voorverwarmde oven op de hoogste stand met grill optie totdat het eiwit goudbruin is.

Stap 6

Nu is je baked alaska taart klaar. Als je de brander gebruikt haal de taart dan ongeveer 2 uur voor het serveren uit de vriezer, zodat de ijstaart op de juiste temperatuur is om op te eten. Wil je de eiwitten in de oven garen en bruinen, doe dit dan vlak voor het opdienen en direct als de taart uit de vriezer komt, om te voorkomen dat het ijs smelt.

Nu is je mooie, leuke en zelfgemaakte baked alaska ijstaart klaar om op te dienen. Wil je een extra mooi effect toevoegen, besprenkel dan de taart vlak voor het opdienen met rum of bijvoorbeeld sinaasappellikeur, gebruik nu een aansteker (wees voorzichtig!) om de alcohol te ontbranden. Snij daarna de taart in stukken en dien dit op. Eet smakelijk!

Let op: Het aansteken en verbranden van de alcohol kan zeer gevaarlijk zijn. Doe dit op eigen risico en alleen in een omgeving met volwassenen en met voldoende voorbereiding voor als het mis gaat. Ben je hier niet zeker van, sla deze stap dan over. Taartenmaken.nl aanvaart geen enkele aansprakelijkheid.

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Baked alaska ijstaart recept
Toegevoegd op
Voorbereiding
Bereidingstijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
31star1star1stargraygray Based on 14 Review(s)