Dit is toch wel een van de lekkerste dingen die je kunt eten: hier het recept om zelf caramel shortbread te maken, ook wel bekend als ‘caramel shortcake’ of ‘ Millionaire’s shortbread’. Voordat we inhoudelijk beginnen, hou er rekening mee dat er dat je hem 2x moet laten afkoelen, dus begin er niet te laat mee. Of verspreid het maken ervan over meerdere dagen.

De benodigdheden zijn:

Voor de shortbread (de bodem wat een soort van koek is):

175 gram bloem
25 gram maizena
50 gram lichtbruine basterdsuiker
140 gram koude ongezouten roomboter

Voor de caramel:

225 gram lichtbruine basterdsuiker
100 ml water
140 ml slagroom
50 gram roomboter in stukjes
1/2 theepel zout

Volg de volgende stappen om de caramel shortbread te maken.

Stap 1

Voorbereiding en voorverwarmen

Laat de oven vast voor verwarmen op 160 graden. Gebruik boter of een bakspray om een vierkanten bakvorm in te vetten. Vaak worden vierkanten bakvormen gebruikt, omdat je daarmee eenvoudig gelijke blokjes kunt snijden en serveren. Natuurlijk kun je ook een andere vorm gebruiken als deze maar hoog genoeg is en ongeveer dezelfde inhoud.
Stap 2

De shortbread

Doe de bloem, suiker en boter is een kom en kneed tot je een broodkruimachtig mengsel hebt. Je kunt het ook met een paar slagen in een keukenmachine met deeghaak doen. Verdeel het deeg gelijkmatig in de bakvorm en druk het aan met een lepel. Zet de bakvorm dan een aantal minuten in de koelkast. Bak de shortbread in 35 minuten gaar.

Stap 3

De caramel

Doe de suiker met het water in een pan met een dikke bodem en zet deze op een laag vuur zodat de suiker kan oplossen. Het is belangrijk dat je in deze fase niet roert. Alles is opgelost als je de bodem van de pan kunt zien.

Zodra de suiker is opgelost verhoog je het vuur en breng je het voortdurend roerend aan de kook. Let goed op en stop niet met roeren. Als de kleur donker amberkleurig is haal je de pan van het vuur en voeg je de slagroom toe. Dan roer je de boter en het zout erdoor en giet het mengsel over het gebakken shortbread. Laat het helemaal afkoelen.

Stap 4

De topping

Smelt de chocolade tegelijk met de boter au bain marie en roer tot er een glanzend mengsel ontstaat en giet dat over de volledig afgekoelde caramel. Door de toevoeging van de boter wordt de bovenste laag niet keihard en kun je het doorsnijden.

Laat het afkoelen tot het helemaal stijf is geworden en snij er dan stukjes van.

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Caramel Shortbread recept
Auteur
Toegevoegd op
Voorbereiding
Bereidingstijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
41star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)