Dit is toch wel een van de lekkerste dingen die je kunt eten: hier het recept om zelf caramel shortbread te maken, ook wel bekend als ‘caramel shortcake’ of ‘ Millionaire’s shortbread’. Voordat we inhoudelijk beginnen, hou er rekening mee dat er dat je hem 2x moet laten afkoelen, dus begin er niet te laat mee. Of verspreid het maken ervan over meerdere dagen.
De benodigdheden zijn:
Voor de shortbread (de bodem wat een soort van koek is):
Laat de oven vast voor verwarmen op 160 graden. Gebruik boter of een bakspray om een vierkanten bakvorm in te vetten. Vaak worden vierkanten bakvormen gebruikt, omdat je daarmee eenvoudig gelijke blokjes kunt snijden en serveren. Natuurlijk kun je ook een andere vorm gebruiken als deze maar hoog genoeg is en ongeveer dezelfde inhoud.
Doe de bloem, suiker en boter is een kom en kneed tot je een broodkruimachtig mengsel hebt. Je kunt het ook met een paar slagen in een keukenmachine met deeghaak doen. Verdeel het deeg gelijkmatig in de bakvorm en druk het aan met een lepel. Zet de bakvorm dan een aantal minuten in de koelkast. Bak de shortbread in 35 minuten gaar.
Doe de suiker met het water in een pan met een dikke bodem en zet deze op een laag vuur zodat de suiker kan oplossen. Het is belangrijk dat je in deze fase niet roert. Alles is opgelost als je de bodem van de pan kunt zien.
Zodra de suiker is opgelost verhoog je het vuur en breng je het voortdurend roerend aan de kook. Let goed op en stop niet met roeren. Als de kleur donker amberkleurig is haal je de pan van het vuur en voeg je de slagroom toe. Dan roer je de boter en het zout erdoor en giet het mengsel over het gebakken shortbread. Laat het helemaal afkoelen.
Smelt de chocolade tegelijk met de boter au bain marie en roer tot er een glanzend mengsel ontstaat en giet dat over de volledig afgekoelde caramel. Door de toevoeging van de boter wordt de bovenste laag niet keihard en kun je het doorsnijden.
Laat het afkoelen tot het helemaal stijf is geworden en snij er dan stukjes van.
Samenvatting
Naam recept
Caramel Shortbread recept
Auteur
Taartenmaken.nl
Toegevoegd op
Voorbereiding
Bereidingstijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
4 Based on 3 Review(s)
1 Reactie
Monique
op 13 februari 2021 om 09:40
Hai,
Lijkt me heerlijk en wil hem vandaag gaan maken. Maar in de laarste stap is me niet duidelijk hoeveel chocolade en boter te gebruiken. Ik hoor t graag.
Vr gr Monique
Taartenmaken.nl is een blog van JouwTaartshop, een webshop met winkel in Heemstede waar we hart hebben voor lekkere taarten en mooie creaties. We zijn onafhankelijk en streven naar de beste goede prijs/kwaliteit voor onze klanten. Neem gerust een kijkje: JouwTaartshop.nl
Deel Taartenmaken.nl met anderen
Vind je taart maken, taart recepten of de uitleg leuk? Deel de website dan met anderen via Facebook, Twitter, Google+, Pinterest of andere social media.
Hai,
Lijkt me heerlijk en wil hem vandaag gaan maken. Maar in de laarste stap is me niet duidelijk hoeveel chocolade en boter te gebruiken. Ik hoor t graag.
Vr gr Monique