taartGlutenvrije taart bakken is een behoorlijke uitdaging. Gluten zitten in heel veel ingrediënten, maar gluten kunnen ook op deegrollers, snijplanken, mesjes en andere tools achterblijven, in de taart terecht komen, en daarmee een risico vormen voor mensen met een gluten allergie. Sommige mensen zijn zo extreem gevoelig voor gluten, dat ook bijvoorbeeld gemodificeerd zetmeel niet gebruikt mag worden.

Taart maken zonder gluten is mogelijk, maar geheel voor eigen risico. Het ene product van leverancier x kan geen gluten bevatten, maar hetzelfde product van leverancier y kan wel gluten bevatten. Daarnaast kan een leverancier na verloop van tijd een product aanpassen en daarmee opnieuw een risico gaan vormen. Let daarom heel erg op ingrediënten, verkapte vormen van gluten en vraag vooral bij de klant na waar ze wel of niet allergisch voor zijn.

Glutenvrije taart recepten kunnen per klant verschillen en kunnen heel erg van elkaar afwijken. Onderstaande recept voor het maken van een glutenvrije taart is daarom ook meer een richtlijn, dan een recept dat je altijd kunt toepassen. Mocht je nog suggesties hebben, dan vernemen we dat graag door middel van een reactie op dit recept.

Glutenvrije taart ingrediënten en benodigdheden

Zelf glutenvrije taart maken kan met verschillende ingrediënten. Dit recept is op basis van rijstemeel en bedoeld voor een taartvorm van 20-22 cm en ongeveer 8-10 personen.

  • 4 eieren
  • 100 gram rijstemeel
  • 25 gram maizena (Kijk goed op de verpakking naar de ingrediënten!)
  • 120 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 25 gram roomboter

Stap 1

Verwarm de oven alvast voor op 175 graden. Zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn door ze 10-15 minuten in warm water te leggen. Doe de eieren samen met de suiker en het zout in een kom en mix dit gedurende 10 minuten op hoge snelheid. Als het mengsel lichtgeel is kan je de gezeefte rijstemeel en maizena beetje bij beetje voorzichtig door het mengsel scheppen.

Stap 2

Smelt de roomboter op een laag vuurtje en roer het daarna voorzichtig door het beslag. Doe het glutenvrije taart beslag in de ingevette bakvorm en zet deze in de oven.

Stap 3

Controleer na 25-30 minuten of de taartbodem gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als de taartbodem lichtbruin is en de satéprikker schoon uit de taartbodem komt, dan kan je de taartbodem uit de oven halen. Laat deze even afkoelen.

Stap 4

Nu kan je de taartbodem vullen met botercrème (Botercrème recept), jam of bijvoorbeeld banketbakkersoom. Daarna kan je de taart afsmeren met botercrème en bekleden met fondant en/of marsepein.

LET OP: Controleer bij alle ingrediënten en gebruikte tools, bakvormen, spatels, ovens, etc. of deze vrij zijn van gluten. Was alles goed en heet af voor het gebruik. Taarten Maken.nl is op geen enkele manier aansprakelijk voor eventuele gevolgen van haar recepten.