Taart bakken met stevia

Taart bakken met stevia

Taart bakken met stevia is voor mensen die willen afvallen en een suikervrije taart willen bakken een goed alternatief voor suiker. Stevia is een natuurlijke zoetstof die van de stevia plant wordt gemaakt. Er zijn verschillende soorten stevia te krijgen, zo heb je groene stevia die puur van de stevia bladeren is gemaakt, maar ook witte stevia in bijvoorbeeld de vorm van een suikerklontje of als poeder. Deze laatste vorm van stevia is net als de variant die uit druppels bestaat bewerkt en dus niet puur en wordt daarom als niet natuurlijk gezien.

Taarten maken met stevia in plaats van normale suiker of suikerbakkerspoeder geeft over het algemeen een minder mooi resultaat, omdat suiker niet alleen voor de smaak, maar ook voor een luchtige structuur van de taartbodem zorgt. Een suikervrije taart bakken kan, maar smaakt anders dan een basis taart met suiker. Smaken verschillen, sommige mensen vinden een taart met stevia lekker, anderen vinden een met stevia gebakken taart minder lekker dan een normale biscuit taart.

Een taart of taartbodem met stevia bakken is niet moeilijker dan een normale biscuit taart maken. Wel kan de taartbodem minder luchtig en minder mooi van vorm zijn. Volg onderstaande recept en deel je ervaringen door middel van het achterlaten van een reactie, zodat anderen ook een lekkere taart met stevia kunnen maken.

Stevia taart recept

Dit recept voor een stevia taart is gebaseerd op een taartvorm van 24 tot 26 cm doorsnede en geschikt voor 10-12 personen. Doorgaans wordt een biscuit taart gevuld en afgesmeerd met botercrème, maar botercrème bestaat onder andere uit suiker. In ons botercrème recept kan je de 250 gram poedersuiker vervangen door 50-70 gram groene stevia.

Stevia taart ingrediënten en benodigdheden:

  • 5 eieren
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 40-50 gram groene stevia of een paar druppels (heel erg smaak afhankelijk, de juiste hoeveelheid is een kwestie van proberen)
  • 33 ml water

Voor het vullen en versieren van de stevia taart:

  1. Taartzaag (Taart zaag bestellen)
  2. Anti-kleef deegroller (Anti-kleef deegroller kopen)
  3. Rol(fondant) en marsepein (Marsepein en fondant bestellen)
  4. Fondant smoother (Fondant of marspein smoother bestellen)

Stap 1

Natuurlijk was je eerst je handen goed met zeep.

Stap 2

Vet je bakvorm in. Je kunt hier bakspray van Dr. Oetker voor gebruiken.

Stap 3

Verwarm je oven voor op ongeveer 160 graden.

Stap 4

Maak het beslag en giet het in je bakvorm. Bak de cake volgens het recept, dit is afhankelijk van het taart recept dat je gebruikt. Als je de taartbodem van biscuitdeeg maakt dan moet deze ongeveer 40 minuten in de oven. Als je gewoon cakebeslag gebruikt, moet je de tijd op de verpakking aanhouden, meestal is dit 60 minuten.

Normaal gesproken kan je nu de cake in de oven staat alvast botercrème gaan maken, maar dat bestaat voor een groot deel uit suiker. Botercrème wordt gebruikt om de taart netjes mee af te smeren en je kunt het ook gebruiken als vulling voor de taart met bijvoorbeeld een smaakmaker (aroma, zoals vanille) als toevoeging. Klik hier voor het recept van botercrème (Vervang de 250 gram poedersuiker door 50-70 gram groene stevia). Het is mogelijk om de taart niet af te smeren en niet te vullen met botercrème om dus de inname van (teveel) suiker te voorkomen, die keuze zal iedereen voor zich moeten nemen.

Stap 5

Controleer of je cake goed gaar is. Dit kun je doen door er met een satéprikker in te prikken. Als deze er schoon uit komt dan is je cake gaar.

Stap 6

Als de cake goed afgekoeld is en je deze wilt gaan vullen met botercrème of jam dan kun je de taart in lagen gaan snijden. Met een taartzaag zaag je de cake in gelijke lagen. Besluit je geen vulling te gebruiken en de taart niet af te smeren? Sla deze stap dan over en ga naar Stap 9.

Stap 7

Om er zeker van te zijn dat een vulling niet uit de taart gaat lopen spuit je een dijkje van botercrème.

Je gaat nu je taart vullen met de vulling.

Stap 8

Als je je taart gevuld hebt dan ga je de taart helemaal afsmeren met botercrème.

Stap 9

Voor het bakken van de taartbodem en het maken van de botercrème kan je stevia gebruiken, voor fondant of marsepein is het bijna niet te vermijden om toch suiker binnen te krijgen. Er is fondant op de markt op basis van Stevia, maar dit is nog lastig te krijgen. Met een deegroller rol je de fondant of marsepein dun uit tot een grote lap. Voor een taart heb je ongeveer 500 gram fondant of marsepein nodig.

Stap 10

Pak de lap fondant of marsepein voorzichtig op en leg deze over je taart heen.

Met een smoother strijk je de fondant of marsepein glad.

Als de taart mooi glad is dan kun je de resterende fondant of marsepein aan de onderkant afsnijden met een mesje.

Stap 11

Nu is je basistaart klaar en kun je de taart gaan decoreren met bijvoorbeeld uitstekers of een puzzelplaatje.