Caramel taart of Karamel taart, is een taart, waarvan je eigenlijk niet zeker weet of het nu een taart of een extra luxe koek is. De basis is namelijk een mix voor koekjes. Daar bovenop zit een laag caramel fudge met noten en als extraatje wat chocola. Eigenlijk is het een heerlijke herfsttaart, dus zeker in de donkere dagen een lekkere traktatie!

Caramel fudge taart benodigdheden

Voor de bodem:

  • 500 gram mix voor koekjes (Hier te koop)
  • 175 gram boter
  • 1 ei

Voor de vulling:

  • 170 gram pistachenoten
  • 320 gram pecannoten
  • 400 gram gecondenseerde melk
  • 110 gram suiker
  • 190 gram boter
  • een reep chocola
  • poedersuiker (Hier te koop)

Tools:

  • een steelpan
  • een garde
  • een hoge vierkante bakblik (het liefst met een losse rand)
  • een deegroller
  • een kom
  • bakpapier
  • bakspray

U kunt een aantal van deze producten in onze webshop bestellen.

Caramel fudge taart bereiding

Mix eerst de ingrediënten voor de bodem doorelkaar en laat dit even opstijven in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 graden (of anders als de mix dat aangeeft) en vet je bakblik in. Meet nu een stuk bakpapier af dat ongeveer 5cm boven de rand van je bakblik uitsteekt aan beide kanten. Dit bakpapier gebruik je later om de taart uit de vorm te halen. Haal de rand van het bakblik er even af, maar laat het bakpapier op de bodem zitten. Haal het deeg uit de koelkast en rol dit nu uit over de bodem van je bakblik, De bedoeling is dat het net zo hoog is als het opstaande randje. Doe nu de rand van je bakblik er weer omheen met het bakpapier aan de binnen kant. Doe het bakblik in de oven en bak het in ongeveer 10 minuten goud bruin. Haal de bodem uit de oven en zet dit opzij, zodat het kan afkoelen.

Nu gaan we verder met het maken van de vulling. Pel de pistache noten eerst als dit nog moet gebeuren. Dit neemt namelijk veel tijd in beslag en die tijd heb je niet als je eenmaal aan de vulling begint. Zet het steelpannetje op een laag vuur en doe hier de gecondenseerde melk (Dit vind je in de schappen van de supermarkt vaak bij de Indische afdeling.), de boter en de suiker in. Breng dit al roerend aan de kook op laag vuur en laat dit 8 minuten zachtjes doorkoken. Let op! Blijf dit constant roeren anders brand het aan en kun je het weggooien en opnieuw beginnen. Neem ook goed de randjes van het steelpannetje mee, dit zal het snelst aanbranden. Wees niet bang als er kleine bruine stukjes gaan drijven. Dit is gekarameliseerde suiker en niet erg. Als het mengsel kookt zal de boter ook gaan drijven en is het net als of het aan het schiften is, ook dit is normaal. Als het 8 minuten gekookt heeft, haal je het van het vuur en roer je hier de pistachenoten en pecannoten doorheen. Houdt wat noten apart voor het decoreren van de taart. Als alles goed door elkaar geroerd is, giet je het hele mengsel in je bakblik, boven op de koek. Zet het geheel in de koelkast om op te stijven.. Dit heeft toch wel enkele uren nodig, dus als je het kan volhouden, even een nachtje in de koelkast!

  

Als het opgesteven is smelt je wat chocolade au-bain-marie en doop je de lepel in de gesmolten chocola en druip je dit over de taart. Strooi dan het restantje noten er overheen, een klein beetje poedersuiker en klaar is de taart!

[banner type=468 align=]