Bruidstaart maken

Bruidstaart maken

Wil je zelf een bruidstaart maken voor een bruiloft van iemand anders of jezelf? Je kunt door het zelf maken van een bruidstaart veel geld besparen. Ook kan je een bruidspaar een groot plezier doen door speciaal voor hun bruiloft een taart op maat te maken. Omdat een bruiloft doorgaans een eenmalige gelegenheid is, is het uiteraard belangrijk om al enige ervaring in het maken van taart te hebben, of hiervoor een workshop taarten maken te volgen. Door eerst een workshop te volgen voorkom je teleurstellingen, een bruiloft heb je immers meestal maar eenmaal in je leven!

Voordat je een betaalbare taart voor een bruiloft maakt is het belangrijk eerst de wensen met het bruidspaar af te stemmen. Ook wordt er vaak een soort proef taartje gemaakt, een kleinere variant van de uiteindelijke taart. Hierbij kan je de stijl, decoratie en versiering en smaak bepalen. Het is heel belangrijk deze stap niet over te slaan, zodat je eventuele teleurstellingen op de belangrijkste dag van het leven van het bruidspaar kunt voorkomen.

Welke onderwerpen moet je minimaal met het bruidspaar bespreken:

 1. Voor hoeveel personen is de taart? Vertaal dit ook naar een aantal lagen.
 2. Wat voor stijl moet de taart hebben? Klassiek, modern, basis, of bijvoorbeeld heel erg veel details? En moet de bruidstaart rond of vierkant zijn?
 3. Wat voor decoratie en versiering wordt er gebruikt? Plaats je bijvoorbeeld ook een “kant en klaar bruidspaar” op de bovenste laag?
 4. Wat voor vulling moet er gebruikt worden?
 5. Wordt er voor fondant of marsepein gekozen? (Fondant en marsepein kopen)
 6. Welke kleur wordt er gebruikt? Dit zal doorgaans wit met o.a. zwarte details zijn, maar je kunt dit bijvoorbeeld ook afstemmen op de kleur van de kleding van het bruidspaar.
 7. Wil het bruidspaar een proeftaartje hebben? Zo ja, wanneer? En wanneer en waar moet de echte taart afgeleverd worden, of wordt deze afgehaald?
 8. Zijn er nog leuke details om toe te voegen?

Na het bepalen van de wensen van het bruidspaar voor de bruidstaart kan je aan de slag met het maken van de bruidstaart.

Benodigdheden voor een bruidstaart

Omdat een bruidstaart doorgaans niet gebaseerd is op een standaard taartvorm, standaard afwerking en standaard versiering, noemen we hieronder alleen de ingrediënten. Per bruidstaart zal de verhouding van de ingrediënten afwijken en daarnaast gaan we er van uit dat als je een bruidstaart gaat maken, je hier al enige ervaring mee hebt en de verhouding van de ingrediënten voor de bruidstaart zelf kunt bepalen.

Voor de taart bodem:

 1. Mix voor biscuit (Mix voor biscuit bestellen)
 2. Eieren
 3. Water

Voor de botercrème:

 1. Mix voor botercrème (Mix voor botercrème kopen)
 2. Suikerbakkerspoeder (Suikerbakkerspoeder kopen)
 3. Water (Bekijk de botercrème verpakking voor de verhoudingen)
 4. Zoutloze roomboter (Bekijk de botercrème verpakking voor de verhoudingen)

Voor het vullen en netjes afwerken van de taart:

 1. Taartzaag (Taart zaag bestellen)
 2. Anti-kleef deegroller (Anti-kleef deegroller kopen)
 3. Witte rol(fondant) en marsepein (Marsepein en fondant bestellen)
 4. Fondant smoother (Fondant of marspein smoother bestellen)

Overige benodigdheden voor een bruidstaart:

 1. Decoratie (Taart decoratie en versiering bestellen / Glans en glitter voor taart en cupcakes bestellen)
 2. Taartvorm
 3. Banketbakkersroom of jam

Werkwijze

 Stap 1

Volg eerst deze handleiding voor het zelf maken van een basis taart bodem: Recept voor het zelf maken van een basis taartbodem. Op basis van het aantal personen dat het bruidspaar zal ontvangen heb je doorgaans geen 24-26 cm taartvorm nodig, maar een grotere variant. Gebruik daarbij bijvoorbeeld witte fondant of marsepein. Weet je niet wat het verschil is tussen fondant en marsepein? Lees dan deze uitleg over het verschil tussen fondant en marsepein.

shutterstock_22264342Je kunt er ook voor kiezen om de taart niet te bekleden met fondant of marsepein, maar om deze alleen af te smeren met botercrème. Voor een mooier resultaat kan je de botercrème nog vlak maken met een smoother, waarin bijvoorbeeld een reliëf is opgenomen. Zo wordt de botercrème niet vlak, maar krijgt bijvoorbeeld een groef.

Stap 2

Nu de taart bodems klaar zijn en je iedere afzonderlijke taart bodem hebt gevuld en bekleed, kan je beginnen met het versieren van de bruidstaart. Het is aan te raden de afzonderlijke lagen pas vlak voor het toevoegen van de laatste versiering op elkaar te stapelen, maar hier zijn de meningen over verdeeld. Het komt soms voor dat door het gewicht van de bovenste lagen de onderste lagen inzakken. Het is dan ook aan te raden hiervoor een etagère te gebruiken, daarmee voorkom je dat de zwaartekracht zijn werk doet. Iedere taartbodem heeft dan zijn eigen ondersteuning.

Stap 3

Je kunt nu de taart gaan versieren. Voor het versieren van taart zijn veel handige tools en gereedschappen beschikbaar, we lichten er hieronder een aantal uit:

Silliconen mallen

wilton-baroque-fondant-paste-moldEr zijn kant en klare silliconen vormen van Wilton beschikbaar waarin je marsepein of fondant kunt doen. Dit is een simpele manier om mooie vormen te maken. Een bruiloft heeft vaak een klassieke sfeer en dan kan je bijvoorbeeld de Baroque versie van deze mallen gebruiken. Andere vormen zijn Fabric, algemeen (Global) en Natuur (Nature).

 

 

 

UitstekersUitstekers

Met taart, fondant en marsepein uitstekers kan je de bruidstaart van leuke details voorzien. Voor een bruiloft worden vaak bloemen en bladeren gebruikt. Hiervoor zijn kant en klare uitstekers beschikbaar, sommige hiervan zijn van het type “Plunger cutter”, wat inhoudt dat er een druk systeem aanwezig is om de fondant of marsepein makkelijk uit de vorm te kunnen halen. Uitstekers zijn er bijvoorbeeld in de volgende vormen:

 1. Zonnebloem, gerbera
 2. Margrietjes
 3. Rozen
 4. Bloesem
 5. Vlinders
 6. Klimop
 7. Hartjes
 8. Bloemen

Ook beschikbaar zijn de volgende uitsteker vormen, al worden die doorgaans minder vaak voor een bruidstaart gebruikt:

 1. Vierkant
 2. Rondjes (Normaal, gekarteld)
 3. Sterren
 4. Alfabet
 5. Cijfers / getallen
 6. Driehoeken

Je kunt alle uitstekers in onze webshop bestellen. De uitgestoken vormen kan je op de taartbodems bevestigen door ze met een klein beetje water te bevochtigen en daarna op de taartbodem te plakken.

Naast het gebruik van standaard vormen, kan je ook door middel van Royal Icing in combinatie met een spuitzak, spuitmondje en bijvoorbeeld bakpapier mooie vormen maken. Deze leg je op de bruidstaart of je prikt ze er in.

Sommige bruidsparen houden van een drukke taart, anderen van een niet al te drukke taart. Voeg naar eigen inzicht details toe, maar let vooral op de kwaliteit. Gebruik bijvoorbeeld modelleer tools om de randen netjes af te werken en details te verfijnen.

Naast de kwaliteit van de bruidstaart en het op tijd gereed hebben ervan, is natuurlijk ook het vervoer belangrijk. Om tijdens het vervoer zo min mogelijk problemen te krijgen, kan je het beste de etagère apart en iedere taartbodem in een eigen taart doos vervoeren.

Veel succes met het maken van je eigen leuke, en vooral mooie, bruidstaart!

Bruidstaart maken uitleg en voorbeeld

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Bruidstaart recept
Toegevoegd op
Voorbereiding
Bereidingstijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
1.51star1stargraygraygray Based on 12 Review(s)