Taarten Maken

Of je nu een professionele bakker of een thuisbakker bent, een goede springvorm is essentieel voor het maken van perfecte taarten en cakes. In deze masterclass bespreken we de springvorm van 20 cm, een veelzijdige en handige tool waarmee je heerlijke creaties kunt maken. We zullen kijken naar de kenmerken van een goede springvorm, de voordelen van een 20 cm formaat en enkele handige tips en trucs om het beste uit je springvorm te halen.

Wat is een springvorm?

Een springvorm is een speciale bakvorm die bestaat uit een ring en een bodem die los van elkaar kunnen worden gehaald. Hierdoor kun je de taart of cake gemakkelijk uit de vorm halen zonder deze te beschadigen. Springvormen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen worden gebruikt voor het bakken van diverse desserts en hartige gerechten.

Waarom is de springvorm 20 cm een goede keuze?

De 20 cm springvorm is een veelgebruikte maat en biedt tal van voordelen. Allereerst is dit formaat perfect voor het bakken van een taart of cake voor gemiddelde gezelschappen. Het is niet te groot en niet te klein, waardoor je een mooie, evenredige taart krijgt. Bovendien past een 20 cm taart goed in de meeste koelkasten en ovens, waardoor het gebruiksgemak en de opslagmogelijkheden worden vergroot.

Kenmerken van een goede springvorm

Bij het kiezen van een goede springvorm zijn er enkele belangrijke kenmerken waar je op moet letten:

1. Materiaal: Een degelijke springvorm is gemaakt van hoogwaardig materiaal zoals aluminium of roestvrij staal, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en de taart of cake mooi gaar wordt.

2. Anti-aanbaklaag: Een anti-aanbaklaag zorgt ervoor dat de taart of cake gemakkelijk loskomt van de vorm zonder achter te blijven, wat resulteert in een perfecte presentatie.

3. Stevigheid: Een stevige springvorm voorkomt dat het deeg of beslag tijdens het bakken gaat lekken of uitlopen, wat kan leiden tot een misvormde taart.

4. Afneembare bodem: Een afneembare bodem maakt het verwijderen van de taart of cake uit de vorm eenvoudig en zorgt voor een mooie presentatie.

Hoe gebruik je een springvorm 20 cm?

Nu je een kwalitatieve springvorm hebt gekozen, is het belangrijk om te weten hoe je deze op de juiste manier gebruikt:

1. Voorbereiding van de vorm: Vet de binnenkant van de springvorm goed in met boter of bakspray om te voorkomen dat de taart of cake blijft plakken.

2. Plaatsen van het deeg of beslag: Giet het deeg of beslag gelijkmatig in de springvorm en zorg ervoor dat het goed verdeeld is.

3. Bakken van de taart of cake: Plaats de springvorm op een bakplaat in de oven en bak de taart of cake volgens het recept. Controleer regelmatig of de taart gaar is met behulp van een tandenstoker.

Veelzijdigheid van de springvorm 20 cm

Een 20 cm springvorm biedt veelzijdigheid in de keuken. Naast het maken van traditionele taarten en cakes, kun je deze formaatvorm gebruiken voor andere heerlijke creaties, zoals:

– Taarten: Van klassieke appeltaart tot decadente chocoladetaart, een 20 cm springvorm is geschikt voor allerlei soorten taarten.

– Cakes: Of je nu een luchtige cake met frambozen of een smeu├»ge worteltaart wilt maken, een 20 cm springvorm staat garant voor een perfecte cake.

– Cheesecakes: De hoogte van een 20 cm springvorm is ideaal voor het maken van een smakelijke cheesecake met een mooie vulling en kruimelige bodem.

– Quiches en hartige taarten: Een hartige quiche met spinazie en geitenkaas of een traditionele quiche lorraine, een 20 cm springvorm voegt een vleugje elegantie toe aan je hartige baksels.

Tips en trucs voor het gebruik van een springvorm 20 cm

Hier zijn enkele handige tips en trucs om het beste uit je springvorm 20 cm te halen:

– Vet de vorm goed in, zowel de zijkanten als de bodem, om ervoor te zorgen dat de taart of cake gemakkelijk loskomt.

– Plaats een cirkel van bakpapier op de bodem van de springvorm voordat je het deeg of beslag toevoegt. Dit voorkomt dat de taart blijft plakken en maakt het verwijderen gemakkelijker.

– Plaats de springvorm altijd op een bakplaat in de oven om morsen te voorkomen en het bakproces gelijkmatig te laten verlopen.

– Laat de taart of cake volledig afkoelen voordat je de ring van de springvorm verwijdert. Hierdoor behoud je de structuur en voorkom je dat de taart inzakt.

– Reinig de springvorm met de hand om de anti-aanbaklaag te behouden. Gebruik geen schuurmiddelen of schuursponsjes die de laag kunnen beschadigen.

Veelgestelde vragen

Kan ik een grotere taart maken met een 20 cm springvorm?

Ja, je kunt een 20 cm springvorm gebruiken voor het maken van een kleinere taart, maar niet voor een grotere. Het kan zijn dat het deeg of beslag niet in de vorm past of dat de taart te dik wordt.

Kan ik een 20 cm springvorm gebruiken voor een kleinere taart?

Ja, een 20 cm springvorm is perfect voor het maken van kleinere taarten. Je kunt de hoeveelheden van het recept aanpassen aan het formaat van de springvorm.

Kan ik een siliconen springvorm gebruiken in plaats van een metalen?

Ja, een siliconen springvorm kan ook worden gebruikt, maar houd er rekening mee dat de baktijd mogelijk iets langer kan zijn. Siliconen vormen geleiden de warmte anders dan metalen vormen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn taart aan de rand van de springvorm blijft plakken?

Het is belangrijk om de springvorm goed in te vetten en eventueel een cirkel van bakpapier op de bodem te plaatsen. Op deze manier kan de taart gemakkelijk worden losgemaakt van de rand.

Kan ik de springvorm 20 cm in de vaatwasser reinigen?

Hoewel sommige springvormen vaatwasserbestendig zijn, is het over het algemeen beter om de springvorm met de hand te reinigen om de anti-aanbaklaag te behouden.